Германската канцлерка Ангела Меркел замина днес на тридневно посещение в Китай, посветено главно на икономическите връзки. Възможно е обаче то бъде засенчено от антиправителствените протести в Хонконг и продължаващата търговска война между САЩ и Китай, предаде ДПА.

Меркел е придружавана от голяма търговска делегация.

Визитата й ще започне със среща утре с китайския премиер Ли Къцян. По-късно тя ще бъде посрещната с военни почести пред сградата на Общокитайското събрание на народните представители (парламента) на пекинския площад "Тянанмън" и ще вечеря с президента Си Цзинпин.

Визитата предвижда пътуване до един от китайските мегаполиси - Ухан, където канцлерът ще се срещне с представители на деловите среди и местни студенти. Тя ще разговаря и с представители на Германско-китайския бизнес форум и ще участва в Китайско-германския форум за диалог, спонсориран от двете правителства за обсъждане на въпроси от взаимен интерес.

Малко преди Меркел да замине за Пекин, лидери на протестното движение в Хонконг, поставило Китай под натиск, поискаха да се срещнат с нея по време на посещението. Нейният говорител Щефен Зайберт обаче каза, че тя не планира срещи с лидери на протестите. Германски опозиционни партии също призоваха Меркел да заеме ясна позиция срещу Китай в защита на демокрацията в Хонконг.