Повод за започване на разследването през май тази година бяха свидетелските показания на две жени от служба за компаньонки, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Те твърдяха, че тяхна колежка била изнасилена в хотел във Вашингтон на 16 декември 2010 г.

Строс-Кан тогава бе управляващ директор на МВФ и хора от най-близкото му обкръжение бяха заподозрени в съучастие в предполагаемото престъпление. Следователите разкриха поредица от тайни нощни партита във Вашингтон през 2010 г., в които участвал Строс-Кан.

Според в. "Монд" решението на прокуратурата да прекрати разследването е свързано с отказа на една от свидетелките от предишните й показания. Първоначално тя настоявала, че е имало изнасилване, но в крайна сметка съобщила писмено до следователите, че е ставало дума за "любовни ласки".

Разследването бе водено в рамките на т.нар. афера "Карлтън" - скандал, свързан с подозрения, че в хотел "Карлтън" в Лил е действала мрежа за нелегална проституция.

Миналия ноември френските органи на реда започнаха да проучват записани SMS-и между Строс-Кан и един от арестуваните сутеньори. По данни, изтекли в печата, бившият претендент за президентския пост във Франция редовно търсел услугите на проститутки и посещавал развратни вечеринки както в Лил, така и при пътувания до Париж, Вашингтон и други големи градове.
Следствието подозираше, че Строс-Кан пряко е участвал в създаването на мрежата за сексуслуги.

Миналата година бившият шеф на МВФ се озова в центъра на друг скандал в Ню Йорк, заради който бе принуден да подаде оставка и да се откаже от политическите си амбиции във Франция. Обвинен в изнасилване на камериерка от нюйоркски хотел, той успя да избегне наказателно преследване поради липса на доказателства.