"Шпигел" разкри случай на огромна измама. Негов автор в продължение на години писал репортажи с частично или изцяло измислени герои и сюжети. За което многократно получавал и награди.

Последното му отличие е само отпреди няколко седмици. Тогава Клаас Релоциус получи наградата "Репортер на 2018 година", но сега явно настъпи краят на кариерата му. Както съобщава "Шпигел онлайн", много от публикациите на журналиста са били пълна измислица, или в най-добрия случай - манипулирани. 33-годишният Релоциус, който от две години насам е бил дори щатно назначен в "Шпигел", междувременно си е признал измамите и е напуснал изданието.

Също и други медии, за които журналистът е работил на свободна практика, навярно са засегнати от скандала. В печатното издание на "Шпигел", както и в електронния му вариант от 2011 година до днес са публикувани около 60 текста от този автор.

Релоциус е бил разкрит покрай негова публикация за доброволните граждански патрули по границата на САЩ с Мексико. Отговорничка за работата с медиите във въпросната организация е изпратила запитване до "Шпигел" как Релоциус е могъл да напише статия за патрулите без да е разговарял с представители на гражданската инициатива.

Автор с множество награди

Клаас Релоциус е печелил четири пъти германски награди за репортерска дейност, както и много други престижни отличия, като Наградата на благотворителната организация за подпомагане на деца Kindernothilfe и Европейската награда за печатни издания. Пред своя работодател журналистът е обяснил извършените от него манипулации с това, че се е намирал под постоянен натиск за нови успехи: "Колкото по-големи успехи постигах, толкова по-силен ставаше страхът от провал", е казал той.

Фактът, че в продължение на години никой не е забелязал лъжите и фалшификациите хвърля сянка на съмнение върху вътрешната организация на работата в редакцията на "Шпигел онлайн". От там посочват, че всички процеси ще бъдат основно проучени и преразгледан. Специална комисия от вътрешни и външни експерти ще се занимае с въпроса как в бъдеще да се подобри контролът. Резултатите от тези мерки ще бъдат огласени публично.

Случаят "Релоциус" има и политически измерения, а щетите, които бяха нанесени на журналистиката и доверието в медиите са огромни, казва Дирк Курбевайт от Главната редакция на "Шпигел". Същото становище изказа и председателят на Германския журналистически съюз DJV Франк Юберал.

И други измами

Последният подобен случай на измама в Германия е от 2000 година. Тогава журналистът на свободна практика Том Кумер беше подправил или свободно съчинил откъси от интервютата си с холивудски величия като Брад Пит или Джони Деп. Фалшификациите лъснаха след като години по-късно се появиха и други свободни съчинения от Кумер.

Списание "Шпигел" излиза от 1947 година. В миналото то си спечели слава с разкриването на няколко политически афери. И днес то е сред водещите немскоезични издания. "Шпигел онлайн" пък е сред най-масово четените електронни медии за новини в Германия. То е част от издателство "Шпигел", но редакционната политика и ръководството му са отделени от тези на печатното издание.

Публикувано в DW