Милиони хора по света чакат своя ред, за да бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Техният ред може да дойде след месеци. Ето защо в интернет вече се появиха схеми за примамване на чакащите да платят известна сума, за да получат предполагаема ваксина до няколко дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Измамните съобщения са разпращани чрез имейл или чрез приложенията за чат. Твърди се, че доставките на ваксина се правят за броени дни.

Някои от измамните схеми обещавали включване в предполагаеми тайни списъци за ранен достъп до ваксините. Европейски и американски правителствени представители предупреждават, че при подобни схеми се крадат пари и лични данни.

Проучване на Ройтерс във форуми и сайтове в тъмната мрежа или в приложението Телеграм е показало наличието на седем различни оферти за осигуряване на ваксини срещу коронавируса.

Така например във форума Агарта в тъмната мрежа фалшиви ваксини срещу коронавируса се предлагали редом с кокаин и опиоидните вещества, фалшиви пари с високо качество, огнестрелни оръжия и ваучери за подаръци.

Там постове показвали снимки на шишенцата с ваксини, които се предлагали на цена от 500 до 1000 долара или за еквивалента им в биткойни. В друг сайт за търговия в тъмната мрежа продавач, който твърдял, че е от Научния институт в китайския град Ухан, предлагал ваксина срещу коронавируса в замяна на дарение и искал от купувачите да предоставят информация за предишните си заболявания.

В приложението Телеграм в няколко канала се предлагали предполагаеми ваксини на "Модерна", "Пфайзер/Бионтех" и "АстраЗенека" срещу суми от 180, 150 и 110 долара.

Там в отговор на въпрос как се доставят ваксините, се казвало, че те се транспортират в пакети с регулируема температура или с лед. Доставките се правели до няколко дни, а за доставки през нощта цената се увеличавала.

САЩ досега използват две разрешени ваксини - на "Пфайзер/Бионтех" и на Модерна. В страната досега са ваксинирани едва 4,5 милиона души, а прогнозите бяха за ваксинирани до 20 милиона души до края на миналата година.

Великобритания досега разреши две ваксини - на "Пфайзер/Бионтех" и на "АстраЗенека", а ЕС е одобрил само една ваксина досега - Пфайзер/Бионтех, припомня Ройтерс.

От компанията "Пфайзер" предупреждават хората никога да не се опитват да си осигурят ваксина онлайн, защото нито една не се предлага по интернет.

Ваксините се поставят само в сертифицирани центрове или от сертифицирани доставчици. Засега "Модерна" и "АстраЗенека" не са коментирали информациите за измамните схеми.

Американските власти пък призоваха хората да съобщят за всякакви измамни схеми за доставка на ваксини, в това число и за онлайн реклами на ваксини или за хора, които искат пари на ръка за осигуряване на ваксина.