Китайка, която се възстанови от тежката пневмония, предизвикана от новия коронавирус, разказа за болестта и преживяванията си пред Агенция "Синхуа", цитирана от БГНЕС. 

"Фамилията ми е Цзян, на 44 години съм. Произхождам от окръг Ухан, Чунцин (Югозападен Китай) и работя в Ухан през последните няколко години. Днес ме изписаха от централната болница в Санся", започва разказа си тя.

"На 15 януари се прибрах да отпразнувам китайската Нова година. Съпругът ми дойде на жп гарата да ме посрещне и видя, че се чувствам много зле. Веднага ме закара в местната болница. Няколкодневното лечение не даде положителен резултат. На 21 януари ме прехвърлиха в Централната болница в Санся, настаниха ме в изолационно отделение и ми поставиха диагноза пневмония, причинена от нов тип коронавирус. Проведоха антивирусно и антиинфекциозно лечение, лекарите дори използваха методите на традиционната китайска медицина. В последните дни всички симптоми се промениха към по-добро. Лекарите казаха, че могат да ме изпишат. За цялото лечение болницата не ми взе нито един юан", разказва още жената.

"Вярвам, че най-важното е да не се страхувате за себе си и да се предпазите максимално добре. Много е важно да носите маска и да миете ръцете си по-често. Ако температурата ви се повиши, имате кашлица и други симптоми, трябва незабавно да отидете в болницата. Не е нужно да се притеснявате и страхувате, че ще сте в изолация. Трябва да поддържате добро си настроение, да правите всичко, което ви казват лекарите, да им се доверите и тогава определено ще се оправите", съветва тя.

Междувременно във Великобритания бяха регистрирани първите два случая на заболяването, съобщи Би Би Си. 

Положителни тестове за коронавирус са дали двама души от едно семейство, но британските власти обявиха, че няма да съобщават повече подробности. 

"Националната здравна служба е много добре подготвена и има опит в справянето с инфекции. Вече издирваме хора, с които пациентите са контактували, за да предотвратим по-нататъшно разпространение", добави началникът на английската здравна служба Крис Уити в комюнике, разпространено от Министерството на здравеопазването.

Според Би Би Си 98 души в 18 държави по света вече са съобщили за случаи на новия вирус. В Китай болните са вече почти 10 000, а починалите, повечето от които в провинция Хубей, са 213. 

Германия ще изпрати днес военен самолет в китайския град Ухан, откъдето плъзна заразата, за да репатрира над 100 свои граждани, съобщи външният министър Хайко Маас.

Никой от тях за момента не проявява симптоми на болестта, предизвиквана от вируса, но всички те ще бъдат поставени под 15-дневна карантина при завръщането си в Германия, което е предвидено за утре.

Министерството на външните работи на Германия съветва германците да отложат пътуванията си в Китай, ако не са крайно необходими, и особено в провинция Хубей, където се намира Ухан.

Досега в Германия са потвърдени пет случая на 2019-nCOV, както официално се назовава вирусът. Всичките са служители на германски производител на авточасти, влезли в контакт с човек от Ухан, отбеляза Асошиейтед прес.

Правителството на Италия ще обсъди дали да обяви национално извънредно положение, след като бяха потвърдени първите два случая на новия коронавирус на територията на страната.

Заразените са двама китайски туристи, които са пристигнали в Италия преди няколко дни. Те са поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим.