Дървена статуя, осмиваща американския президент Доналд Тръмп, беше изгорена днес в Словения, където е родена съпругата му Мелания, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Близо осемметровата конструкция, издигната миналата година в село в Североизточна Словения, изобразяваше Тръмп с характерната му прическа, син костюм, бяла риза и дълга червена вратовръзка. Дясната му ръка със свит юмрук беше вдигната нагоре като на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Във фигурата е поставен специален механизъм, при задвижването на който устата се отваря и се показват зъби като на акула.

"Както всички популисти, статуята има две лица", заяви създателят й Томаж Шлегл при откриването й миналия август. "Едното е човешко и добро, а другото е на вампир".

Въпреки че конструкцията бързо стана туристическа атракция, някои жители на селото не бяха доволни от появата й и обещаха да я запалят на Хелоуин, 31 октомври. Това наложи преместването й в друго село в района.

Милан Балажич, кмет на Моравце, където статуята беше преместена, заяви, че подпалването й е "символ на нетолерантността към художествените проекти в нашето общество".

Словенската полиция издирва подпалвачите.