От Национален парк "Рила" се обръщат за съдействие към всички граждани, които имат информация за туриста, изкъпал се в езерото "Окото" преди дни. Мъжът ще бъде глобен, ако бъде установен, съобщи пред "Фокус" д-р Стефан Кирилов, главен експерт към националния парк. Той уточни, че са предприети необходимите действия за събиране на информация към момента, защото сигналът не е бил насочен към Национален парк "Рила", а е бил оповестен по медиите.

От разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как мъж се къпе в най- дълбокото планинско езеро на Балканите - "Окото". Въпреки строгите забрани за къпане в защитените Рилски езера подобни инциденти не са рядкост. В началото на 2019 г. звезди на Discovery бяха глобени за палене на огън, ловуване и дори плуване в един от водните басейни в планината.

"От видеото се вижда, че мъж навлиза в езеро "Окото" и има голям брой посетители, които са в района и се надяваме за съдействие от тяхна страна. Събираме информация и от колеги и съмишленици. Изготвят се доклади по случая. След събиране на необходимата информация ще преминем към действия", каза още д-р Кирилов.

По думите му нарушителят ще бъде санкциониран с глоба, разписана в законодателството, която е от 500 до 5000 лева за физически лица, като размерът на сумата зависи от нарушението. 

Според д-р Кирилов посетителите в националния парк трябва да бъдат по-отговорни и да спазват закона. По думите му от началото на летния сезон има и други нарушения. Сред тях са нерегламентирано навлизане на моторни превозни средство в района на Седемте рилските езера и единични случаи на лов и риболов.

"Важно е туристите да се движат само по маркираните маршрути и да не навлизат във водните обекти, да не замърсяват районите отпадъци, да не се късат цветя и да не се безпокоят дивите животни, както и да не се пали огън", съветва експертът. 

Според него отклоняването от обозначените трасета е и сред основните причини за инциденти в планината.