Висш севернокорейски дипломат, изчезнал в Италия в края на 2018 г., живее в Южна Корея под закрилата на правителството, заяви днес южнокорейски депутат, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Ако това бъде потвърдено, Джо Сон-гил, който беше посланик на Северна Корея в Италия, ще бъде най-високопоставеният севернокорейски служител, избягал в Южна Корея от 1997 г. насам. АП припомня, че тогава в Южна Корея пристигна висш служител на Корейската трудова партия, обучавал някога покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир, бащата на сегашния ръководител Ким Чен-ун.

Южнокорейското разузнаване заяви по-рано пред депутати, че Джо е напуснал официалната си резиденция в Рим заедно със съпругата си през ноември 2018 г. и се намира на неуточнено защитено място извън Италия.

Депутат от парламентарната комисия по разузнаване каза, че дипломатът е пристигнал в Южна Корея миналата година и е под закрилата на правителството. Той заяви, че потвърждава пристигането му от името на комисията, след като южнокорейска телевизия съобщи по-рано за неговото бягство. Според депутата комисията е решила да не предоставя повече подробности заради безопасността на дипломата.

Близо 33 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея от края на 1990-те години, за да се спасят от политически репресии и бедност в Северна Корея, посочва АП.

Южнокорейски депутати изразиха тревога за безопасността на дъщерята на Джо след появилите се в медиите съобщения, че той се е установил в Южна Корея, а тя е била пратена обратно в Северна Корея, изтъква Ройтерс.

Според италианското външно министерство дъщерята е била върната в КНДР по нейно искане, след като родителите й изчезнали. Тя е в тийнейджърска възраст, но други подробности за нея засега не са известни.