Във Франция се води следствие за изчезването на президента на Интерпол, китаеца Мън Хунвей, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Мън бе избран през ноември 2016 г. за шеф на Интерпол, чиято централа е базирана в Лион. Мандатът му бе до 2020 г. Той замени на поста французойката Мирей Балестрази.

Мън Хунвей замина за Китай на 29 септември, след което следите му се губят. Съпругата му съобщи разтревожено за изчезването му на френските власти, каза източник, близък до разследването.

Според сайта на Интерпол настоящият председател е бил заместник-министър на обществената сигурност в Китай, посочва Ройтерс.

Според радио Европа 1 съпругата и децата на Мън живеят в Лион.

Мън беше избран за президент на Интерпол през ноември 2016 г. и мандатът му е до 2020 г. До избирането си е бил заместник-министър на обществената сигурност на Китай, а преди това заместник-председател на китайската комисия за контрол на наркотиците и директор на националната служба за борба с тероризма.

Главната функция на Интерпол е да осигурява механизъм, чрез който полицейските сили в различни държави да се уведомяват взаимно за издирвани заподозрени.

При избирането на Мън за президент на организацията правозащитни групи изразиха тревога, че Китай може да се опита да използва позицията му, за да преследва дисиденти в чужбина. Китай отдавна се стреми да получи помощта на други страни за арестуването и депортирането на граждани, които обвинява в престъпления, включително корупция и тероризъм.

В отговор на опасенията на правозащитниците Интерпол заяви, че нейният устав забранява на служители й всякаква намеса в политика, предаде Франс прес.