Най-високопоставеният севернокорейски дипломат в Италия е избягал и се укрива. Това заяви днес южнокорейски депутат след заседание при закрити врата на южнокорейски парламентаристи с представители на южнокорейското разузнаване, предадоха световните агенции и БТА.

Става дума за изпълняващия длъжността посланик на Пхенян в Рим - Джо Сон-гил. Неговото назначение трябвало да приключи в края на ноември. Той избягал обаче от мисията на Пхенян в Рим в началото на ноември и оттогава се укрива със съпругата си, разказа пред журналисти южнокорейският депутат Ким Мин-ки.

Депутатът не каза дали представителите на южнокорейското разузнаване са съобщили къде се намира Джо, нито дали той има намерение да избяга в Южна Корея.

Според южнокорейски издания обаче 48-годишният Джо Сон-гил е поискал предоставяне на убежище в Италия в началото на декември, след като е получил нареждане да се прибере у дома. Според някои съобщения обаче севернокореецът търси убежище в неидентифицирана още западна страна.

Джо беше временно изпълняващ посланик на Северна Корея в Италия от октомври 2017 г., когато Италия изгони тогавашния севернокорейски посланик Мун Джун-нам след шестия севернокорейски ядрен тест.

За последно високопоставен севернокорейски дипломат избяга през 2016 г. Тогава това беше заместник-посланикът на Пхенян в Лондон, който изостави поста, заедно със съпругата и децата си.

 Дипломатическата мисия на Северна Корея в Италия е важна за Пхенян, тъй като Организацията на ООН за прехрана и земеделие се намира в Рим, а Северна Корея често страда от хроничен недостиг на храна.

Севернокорейските дипломати, разположени в мисии в чужбина, обикновено са задължени да оставят членове на своето семейството в Пхенян, за да предотвратят тяхно бягство, изтъкна БиБиСи.

Смята се, че Джо е бил в Рим със съпругата и децата си, което предполага, че е от привилегировано или влиятелно семейство. Британската медия съобщи, че Джо е син или зет (явно няма точна информация какъв) на един от най-високопоставените официални лица в Пхенян.