Две избягали от Саудитска Арабия в Грузия сестри отправиха призив за помощ чрез социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

В новосъздаден акаунт в Туитър, наречен "GeorgiaSisters", Маха ас Субайе, на 28 години, и Уафа ас Субайе, на 25, публикуваха копия от паспортите си, за да потвърдят своята самоличност - практика, до която са прибягвали и други избягали от Саудитска Арабия жени.

Сестрите твърдят, че са в опасност и ще ги убият, ако бъдат върнати насила в Саудитска Арабия. Те казаха, че баща им и техните братя са пристигнали в Грузия, за да ги търсят.

Уафа допълни, че със сестра си са избягали от "потисничеството в семейството", без да даде подробности.

Саудитците могат да влизат в Грузия без виза, което прави страната транзитна точка за множество други саудитски жени, избягали през последните години, отбелязва АП.

В повечето случаи избягалите саудитки се спасяват от тормоза на роднини мъже и посочват, че почти няма възможност да се оплачат в Саудитска Арабия. Заловени судитски бегълки може да бъдат въдворени в места за настаняване и притискани да се помирят с хората, които са ги тормозили, ако не искат да бъдат задържани за неподчинение.

Независимо от възрастта си, жените в Саудитска Арабия се нуждаят от съгласието на мъж роднина, за да получат паспорт, да пътуват или даже да се омъжат, съгласно т. нар. законодателство за опекунството.

Грузинското министерство на вътрешните работи съобщи, че двете млади жени не са искали убежище или помощ, предаде Ройтерс.

Говорителката на представителството в Грузия на Съвета на ООН по правата на човека Нино Каджала каза, че съветът не би могъл да обсъжда индивидуални случаи заради поверителността.

По-рано тази година ненавършила 20 години саудитка, която се беше барикадирала в хотел на летище в Тайланд, получи убежище в Канада. През 2017 г. нейна сънародничка, която искаше убежище в Австралия заради насилие в семейството си, беше спряна при престой във Филипините и върната в Рияд, припомня АП.