Изборите в САЩ, независимо дали са за Конгрес или президент, са винаги много зрелищни, като се започне от кампаниите и се продължи с дните на вота. Причина за това са от една страна от размерите и географските особености, от друга - достатъчно шареното й население и не на последно място в общи линии карнавалния дух на изборите с примеси на футболен мач - дори само защото "отборите" са два - демократи и републиканци.

Вижте снимки>>>

Гласуването на тазгодишните междинни избори за Конгрес приключи. Първите избирателни секции в някои окръзи на щатите Индиана и Кентъки затвориха врати в 01:00 ч. българско време, а последните - в Аляска и Хаваите, спряха да приемат гласоподаватели в 07:00 ч. българско време, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Преброяването на бюлетините продължава и в този момент.

Вотът определя новия състав на 435-местната Камара на представителите (долната камара на американския парламент), както и на една трета от Сената (горната камара).

В 36 щата и три отвъдморски територии на САЩ се избират и губернатори. Местни анализатори не изключват възможността Демократическата партия да изгуби контрола си както върху Камарата на представителите, така и върху Сената.

Снимка: Getty Images

По последни данни републиканците си гарантират 198 места в долната камара на американския парламент, а демократите - 178 (за мнозинство са необходими 218). Що се отнася до Сената, там засега "мачът" е равен - Демократическата партия получава 48 места, а за Републиканската партия - 48.

"Надпреварата за Конгреса продължава да е оспорвана, без признаци за "червена вълна" в САЩ", пише в. "Ню Йорк Таймс".

Контролът над Камарата на представителите и Сената все още не е решен и може да отнеме известно време, за да се очертае по-пълна картина - но вече е ясно, че изборите не се развиват по начина, очакван от Републиканската партия, пише изданието.

До ранната сутрин днес само един кандидат на демократите, конгресмен Илейн Лурия от Вирджиния, беше победена в борбата за Камарата на представителите. При други две решаващи надпревари, в Роуд Айлънд и и Вирджиния, спечелиха представителите на "сините".

Броенето на гласовете в щатите продължава и при толкова много оспорвани надпревари цялостна картина ще се появи по-късно днес. Но вече е ясно, че изборите се развиха по неочакван начин - демократите дори започнаха да подобряват шансовете си да запазят контрол над Камарата на представителите.

Очаква се тези избори да бъдат едни от най-значимите от години насам, тъй като избирателите определят коя партия ще контролира не само Камарата на представителите и Сената, но и 36 губернаторски поста и редица важни държавни длъжности, като държавни секретари и съдии. Изборът им ще повлияе на останалата част от мандата на Байдън и може да окаже влияние върху самата демокрация в САЩ, отбелязва американското издание, цитирано от БТА.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис спечели гръмка победа в окръг Маями дейд, който от две десетилетия не е гласувал за републикански кандидат-губернатор, а това може да означава предстоящ сблъсък с Тръмп за президентската номинация на партията му през 2024 г., посочва в. "Ню Йорк Таймс".

Снимка: Getty Images