Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с британския министър-председател Тереза Мей по повод обявеното от нея вчера намерение за свикването на предсрочни парламентарни избори на 8 юни. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията.

Говорителят уточни, че преговорите ще бъдат обвързани с рамката, която ще очертае Европейският съвет на извънредното си заседание по-късно този месец.

ЕК поясни в отговор на въпроси, че няма да участва по никакъв начин в предстоящата поредна британска предизборна кампания. Комисията добави, че очаква от Лондон да осигури спокойното преместване на агенциите и служителите на ЕС, които досега са на британска територия, до приключването на преговорите през 2019 година.

Предсрочните избори във Великобритания ще осигурят стабилност и ще засилят позицията на страната в преговорите с ЕС, посочи в интервю за Би Би Си премиерът Тереза Мей. Тя изрази увереност, че предсрочният вот отговаря на националните интереси на Великобритания.

Британският премиер поиска днес официално от депутатите да подкрепят призива й за предсрочни избори. Политиците "трябва да предадат нашата съдба в ръцете на народа и след това да оставят народа да решава", заяви Мей.
"Вярвам, че в този момент от огромно национално значение в парламента трябва да има единство, а не разделение", подчерта Мей пред депутатите. "Затова правилното и отговорно решение за всички нас, които сме тук днес, е да гласуваме за произвеждане на общи избори", добави тя.

Очаква се страната да напусне ЕС през март 2019 г., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Предсрочните избори през юни означават, че британците ще гласуват отново през 2022 г., което ще осигури на премиера повече пространство за маневри в преговорите със съюза.

Втори референдум за членството на Великобритания в ЕС няма да има, даде да се разбере Тереза Мей пред Би Би Си. Тя изрази увереност, че преговорите със съюза за Брекзита може да бъдат завършени в предвидения срок от две години.

Вчера Мей изненадващо призова за свикване на предсрочни избори на 8 юни.
Проучванията на общественото мнение отреждат сериозна преднина, 21 процента според два сондажа от уикенда, на консерваторите пред лейбъристите.