Португалците ще гласуват в неделя на президентски избори, които ще са белязани повече от драматичната ситуация в здравеопазването, принудила страната отново да въведе карантина, отколкото от очакваното преизбиране на досегашния президент консерватор Марселу Ребелу де Соуза.

Поради рязкото увеличаване на случаите на Ковид-19, което постави Португалия на първо място в света по брой на заразените спрямо населението, за днес не са планирани никакви класически митинги, каквито се организираха в последния ден на предизборната кампания преди традиционния "ден за размисъл".

Извънредното положение, което е в сила от началото на ноември, и втората национална карантина, въведена само преди седмица, няма обаче да се отразят на графика, фиксиран в изборния закон, който не подлежи на промяна.

Имайки предвид, че не бе възможно отлагане на изборите, кандидати и наблюдатели се опасяват, че  избирателната активност ще е рекордно ниска. Това създава известна несигурност около социологическите допитвания, които въпреки всичко единодушно предричат победа за досегашния президент още на първия тур.

За да насърчат активността на 9,8-те милиона португалци, имащи право на глас, от които 1,5 милиона са в чужбина, миналата неделя изборните власти за първи път организираха предварително гласуване. Близо двеста хиляди избиратели се възползваха от тази възможност, но кадрите, показващи образувалите се дълги опашки пред някои избирателни секции, най-вече в Лисабон, нямаха очаквания насърчителен ефект.

89-годишната Роза Гордо връчва бюлетината си за президентски избори на общински служители в защитно облекло в дома за възрастни хора, където тя живее в Монтихо

Снимка: AP/БТА

Втори тур?

Освен това екипи от доброволци обикаляха от врата на врата, за да съберат бюлетините на около 13 хиляди души, поставени под карантина, или намиращи се в домове за възрастни хора.

В страната в продължение на няколко дни бе регистриран рекордно голям брой смъртни случаи, а от днес за 15 дни са затворени училищата - още един сигнал, че страната е в строга карантина.

"Преди година се очертаваше лесна победа на тези избори" за досегашния президент, който е 72-годишен бивш преподавател по право, станал популярен като телевизионен политически анализатор. Сега обаче "може да се окаже, че няма да му е толкова лесно", казва Паула Еспириту Санту, политоложка от Лисабонския университет.

"Достатъчно е 70 процента от избирателите да не гласуват, за да е почти почти неизбежно да има втори тур", изрази тази седмица опасенията си Марселу Ребелу де Соуза, опитвайки се да накара повече хора да гласуват за него на фона на слабите шансове на шестимата му съперници да постигнат успех на тези избори.

И четиримата президенти на Португалия след идването на демокрацията през 1974 г. са избрани още на първи тур.

Действащият държавен глава, който продължава да е доста популярен пет години след избирането си, съжителства без сериозни търкания с правителството на социалистите на премиера Антониу Коща, които, за да си спестят сигурното поражение, не излъчиха свой кандидат за президент.

Снимка: AP/БТА

Популистка изненада?

На фона на този лишен от особено напрежение сценарий има риск досегашният президент да не успее да мотивира достатъчно привържениците си. Особено, имайки предвид, че една от десните партии го обвинява, че е твърде сговорчив с правителството, дошло на власт непосредствено преди него благодарение на подкрепата на радикалната левица.

Голямата изненада на тези избори може да се окаже кандидатът на десните популисти Андре Вентура. След като основа антисистемната партия "Достатъчно!" (Chega), Вентура - 38-годишен юрист и бивш член на дясноцентристката формация на сегашния президент, стана депутат на парламентарните избори през 2019 г., на които "Достатъчно!" спечели 1,3 процента от гласовете.

Ако в неделя той вземе около десет процента от гласовете, както прогнозират някои социологически проучвания, "за него това ще е отличен резултат", каза пред Франс прес Антониу Пинту, политолог от Лисабонския университет.

Повечето от социологическите проучвания обаче го поставят на трето място, рамо до рамо с бившата евродепутатка на социалистите Ана Гомеш. Критично настроена към премиера социалист, тази 66-годишна дипломатка от кариерата се превърна във виден борец срещу корупцията, преди да се кандидатира за президент на тези избори.

Снимка: AP/БТА

В Португалия президентът не разполага с никаква изпълнителна власт, но играе ролята на арбитър в случай на политическа криза и може да разпуска парламента, за да свика предсрочни парламентарни избори.

Досегашния президент консерватор Марселу Ребелу де Соуз

Снимка: AP/БТА