Германският канцлер Ангела Меркел призова симпатизантите на нейния Християндемократическия съюз (ХДС) да удвоят усилията си на изборите, на които не е сигурно дали тя ще получи мнозинство , предаде ДПА, цитирана от БТА.

Моля гражданите на Германия да ми дадат силен мандат, за да мога през идните четири години да служа на страната, каза Меркел, обръщайки се към избирателите на среща в Берлин при приключването на предизборната кампания.

Меркел призна, че през 2005-2009 година по време на коалицията между ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са били решени много проблеми.

Но все пак христианлибералната коалиция - ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия (СвДП) - е била по-успешна.

Интригата при утрешния вотa в неделя е в това, че членовете на СвДП балансират на ръба около бариерата от 5 процента и могат и да не влязат в Бундестага.

Ако това стане, Меркел и нейният консервативен блок няма да имат голям избор, освен да търсят друг коалиционен партньор. Той, както и преди осем години, може да бъдат социалдемократите, макар техният кандидат за канцлерския пост Пеер Щайнбрюк да каза преди време, че при никакви условия няма да стане министър в кабинет на Меркел.

Междувременно според социологически изследвания в Германия се очертава патова ситуация. Според данни на института "Форза" управляващата коалиция ХДС/ХСС и СвДП имат подкрепата на 45 процента от гласоподавателите.

Също толкова имат и опозиционните ГСДП (26 процента), "Зелените" 10 процента) и Лявата партия (9 процента). Очаква се, че за място в Бундестага ще се бори и Пиратската партия, както и противниците на еврото от "Алтернатива за Германия".