Актуални мерки и ограничения за Балканите и Европа изнесе Министерството на външните работи. Най-затегнати са мерките у нас, в Гърция и Северна Македония. 

В Турция към настоящия момент в режима на работа на летище Истанбул не са въведени съществени изменения. Регулярните полети до летищата в София и Варна продължават да се изпълняват. Турските авиолинии работят при стриктно изпълнение на разпоредбите на Министерство на здравеопазването.

На полетите от летище Истанбул до рискови държави (към настоящия момент като такива се определят Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея) се допускат само граждани на съответните държави, както и такива от трети страни, които притежават разрешение за пребиваване в съответната държава.

На полетите до Турция се допускат единствено турски граждани и чужденци, които притежават разрешение за пребиваване на територията на Турция. В случай на установен рисков пътник (гражданин на рискова държава или такъв, който е пребивавал на нейна територия в последните 14 дни) на летище в чужбина, същият не се допуска до самолета. Към настоящия момент въведените ограничения за движение през сухопътните ГКПП с България не се отнася и не се прилага спрямо полетите от и до България.

Гръцкото правителство въведе временна забрана за влизане в страната и акостиране в гръцките пристанища на всякакъв вид частни плавателни съдове за морски отдих, независимо от дестинацията, от която пристигат, както и слизането на пътниците им на гръцка територия. Забраната е в сила от 19 март 2020 г. до 19 април 2020 г. Забранява се събирането на обществени места, на открито или на закрито, на групи от хора от 10 или повече души едновременно. Нарушаването на забраната се наказва с глоба от хиляда евро. Строго се препоръчва на гражданите да ограничат излизанията си и движението по улиците до минимум, като останат по домовете си. На всички ГКПП на влизане в Гърция гръцките гранични служители предупреждават пътуващите за задължителната 14 дневна домашна карантина. Към момента се пропускат нормално и пътници и товари. Очаква се гръцките компетентни органи да въведат промени от утре 20 март 20 г., в следствие на ситуацията с разпространението на коронавируса в гр. Банско.

В Република Северна Македония е преустановена работата на летище Охрид. ГКПП на Република Северна Македония с България - Делчево - Станке Лисичково и Ново Село - Златарево, пропускат само товарни автомобили, превозващи стоки. ГКПП на Република Северна Македония с Албания - Свети Наум, Стение и Охрид - Поградец не работят. ГКПП на Република Северна Македония с Гърция - Богородица - Евзони, Меджитлия - Ники и Стар Дойран не работят.

Сърбия затваря всички ГКПП за граждани от 9 часа на 20 март Сърбия затваря абсолютно всички свои ГКПП за влизане на граждани на нейна територия. Мярката влиза в сила от 08:00 ч. местно време (09:00 ч. българско) на 20 март и не важи за товарни камиони. В изказване на президента на страната Александър Вучич тази вечер официално бе заявено, че от утре сутрин "се затварят всички гранични пунктове за влизане на пътници, които пътуват с автомобилен, железопътен и речен транспорт. Освен товарните камиони никой няма да може да влезе на територията на Сърбия". По-рано днес по-линия на сътрудничеството между ГКПП на българо-сръбската граница бе получена информация, че се очаква затваряне на ГКПП за влизане и излизане от Сърбия.

Днес през целия ден консул от Генералното консулство на Ниш бе на място на ГКПП Калотина-Градина за оказване на съдействие на български граждани. Опашката от камиони за влизане в България е повече от 15 километра. Утре българските дипломати отново имат готовност да окажат съдействие на място на български граждани в случай на възникнала необходимост.

В Черна гора, считано от 18 март 2020 г., е въведен нов пакет от мерки за борба с COVID-19. Преустановява се работата на търговски обекти, с изключение на аптеки и хранителни магазини, магазини, продаващи хигиенни продукти и бензиностанции. Държавата гарантира доставките на предпазни средства и дезинфектанти, продавани от дрогерии, и предоставянето им на разположение на обществената здравна система. Препоръчва се на хронично болни пациенти и лица над 65 години да останат по домовете си. Доставка на храна, лекарства и други необходими материали ще бъде осигурена чрез Червения кръст. -Таксиметровите услуги са спрени и всички магазини са затворени, с изключение на тези, които продават храни, напитки, моторни горива, хигиенни продукти, храни за животни и аптеки.

В Косово на чуждестранни граждани, може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина за влизането, т.е. ако живеят или работят в Косово. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина, с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. Всички ГКПП пропускат товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист. Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП "Хани и Елезит"-ГКПП "Гюешево"- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП "Мердаре"-ГКПП "Калотина"- София). Към момента всички ГКПП от посочените маршрути практически не пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат в Република Северна Македония и Сърбия.

На ГКПП на Хърватия със Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Унгария все още се пропускат всички видове МПС-та за български граждани. Отправя се препоръка за преминаването на тежко-товарни МПС-та, които влизат/излизат в и от Хърватия за разтоварване/товарене на стока да преминават през следните ГКПП на Хърватия с нейните съседни държави:

- Босна и Херцеговина през ГКПП Славонски Шамац, Стара Градишка, Каменско, Винаяни Дони и Нова села.

- Черна гора през ГКПП Карасовичи.

- Сърбия през ГКПП Баяково и Ердут.

В Словения от полунощ на 20 март 2020 г. влизат в сила следните правила: Всички лица, които искат да влязат от Словения в Австрия, ще трябва да притежават медицинско удостоверение на немски или английски език относно тяхното здравословно състояние. To трябва да удостоверява, че направеният им тест за коронавирус е отрицателен. Здравният сертификат трябва да е издаден до четири дни преди влизането в Австрия. На лице, което не може да представи такъв здравен сертификат, ще бъде отказано да влезе в Австрия. От 00:00 часа на 19 март 2020 г. идващите от Италия в Словения пътници могат да пресичат границата само при граничните пунктове - Vrtojba, Fernetiči и Škofije, които ще са отворени през цялото време. Четвъртият пункт Krvavi Potok ще работи от 05:00 до 23:00 часа. На българските граждани се препоръчва да преминават при граничния пункт Vrtojba. Също така е желателно да се снабдят с достатъчно храна и напитки, както и да заредят бензин на последната италианска бензиностанция преди словено-италианската граница. Преминаването става след дълго чакане.

За Австрия, считано от 19 март, се въведе строг контрол на граничните си пунктове с Германия и Словения. Тази мярка се очаква да продължи до 24.00 ч. на 7 април 2020 г. Пътуващи граждани, желаещи да влязат на австрийска територия трябва да представят медицинско свидетелство - молекулярно-биологичен тест, не по-стар от 4 дни. Изключение се прави само за австрийски граждани и граждани с адрес по местоживеене в Австрия, като всеки един от тях подписва декларация за незабавно самокарантиниране през следващите 14 дни. Транзитно преминаване през австрийска територия (без спиране за отдих) е позволено само в случай, че може да се гарантира и напускането й. Транспортът на стоки и граничните работници биват по изключение допускани през границата, но след извършване на здравна проверка на място.

Белгия - Границите са отворени, но не се препоръчва пътуване освен при неотложни обстоятелства. Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Белгия. На практика обаче няма компании с готовност да извършват превози. Въведени са ограничителни мерки за гражданите от 18 март до 5 април, включително. Въведен е ограничителен режим за износ на санитарни, хигиенни и защитни средства.

В Кралство Люксембург няма въведени ограничения за влизане и излизане, но настоятелно се препоръчва да не се пътува освен по неотложни причини. Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Люксембург.

Във Великобритания, по информация на транспортната компания, обслужваща британската столица, лондонският обществен транспорт ще бъде силно редуциран, зарази разпространението на коронавируса. Днес се затварят около 40 станции на метрото, а от утре се спират нощните метролинии и линията "Waterloo & City", която представлява линия-совалка с две станции, свързващи гара "Ватерло" и Лондонското сити. /Станцията позволява на хора от близката до Лондон провинция удобно да ходят на работа в Ситито, т.е. мярката цели да принуди повече служители във финансовата индустрия да работят от вкъщи./ Силно ще бъде ограничен и автобусният транспорт.

Други промени, засягащи транспорта във Великобритания:

- Влаковете на жп-превозвача Northern Trains ще работят с разредени интервали по 12 линии в Северна Англия, вкл. между Ливърпул и летище "Манчестър", от Шефилд до Нотингам, между Лийдс и Харогейт, както и от Нюкасъл до Карлайл;

- TransPennine Express, оператор на междуградски жп-линии в Северна Англия отменя почти 60 влака от днес поради намалено търсене. Това ще засегне редица линии, вкл. Единбург-Манчестър.

- Най-натовареният жп-оператор South Western обявява, че ще отменя влакове с много кратко предизвестие поради увеличаващ се брой машинисти, кондуктори и друг персонал, който поради симптоми се самоизолира;

- Спалният влак от Лондон-Падингтън до Пензанс (Корнуол), опериран от Great Western Railway, се спира от събота;

- Най-големият оператор на междуградски автобуси National Express редуцира услугите си с 80%. В някои райони се въвежда неделно разписание всеки ден, а в други - коледно разписание.

 Считано от 21 март 2020 г.  в Кипър за период от 14 дни, се забраняват всички граждански полети от: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединено кралство, Гърция. Разрешават се полетите към Кипър за прибиране на граждани, които желаят да напуснат страната, при условие, че на пристигане полетите са без пътници. Всички влизащи на територията на Република Кипър ще останат 14 дни под задължителна карантина, в определени от държавата места.

Русия ще ограничи полетите от 20 март до Съединените щати, Великобритания и Обединените арабски емирства. В Санкт Петербург са забранени събития и събирания с повече от 50 присъстващи, както и всички спортни и културни мероприятия. През март "България Еър" ще осъществява полети до България на 20, 22, 27 и 29 март. "Аерофлот" също ще осъществява полети до България, но няма да бъде всеки ден и не могат да бъдат посочени конкретните дати, защото не се изключва тяхната отмяна. Сухопътните граници са затворени, като засега забраната за преминаване не обхваща дипломатическите мисии и свързани с тях превозни средства, шофьорите на международен транспорт и други категории лица, за които е информирано по-рано. Към настоящия момент няма български туристи на територията на Руската федерация.

В Катар транзитните полети през летище Хамад в Доха, Катар се изпълняват и са възможни.

Австралия забранява влизането в страната на чужди граждани. Влизане ще се допуска само на граждани и жители на Австралия, които след пристигане, ще са задължени да се самоизолират за 14 дни. Мярката е в сила, считано от 21:00 ч. местно време на 20 март 2020 г. бяха обявени мерки, с цел препятстване на паническото изкупуване на хранителни продукти, медикаменти и санитарни материали, като ще бъдат въведени ограничения на броя продукти, които всеки човек може да закупи.

В Нова Зеландия, считано от 23:59 ч. местно на 19 март 2020 г. се забранява влизането на чуждестранни граждани на територията на Нова Зеландия. Мерките са въведени във връзка с направените изводи, че вирусът, на този етап, се разпространява най-вече от лица, пристигащи отвън.

Български граждани, планиращи прибиране в България от двете страни, следва да се възползват максимално бързо от наличните към момента полети.

В следващите дни/седмици се очаква редица авиокомпании да намалят драстично полетите си до Европа от Австралия и Нова Зеландия.