Италия започна клинични изпитания на потенциална ваксина срещу Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Римската специализирана болница за инфекциозни заболявания Институт "Лазаро Спаланцани" ще проведе изпитания върху 90 доброволци през следващите седмици с надеждата ваксината да е на разположение до идната пролет.

Здравният директор на болницата Франческо Вая каза за Ройтерс, че първият пациент ще бъде наблюдаван в продължение на четири часа, преди да му бъде разрешено да се прибере у дома и че ще остане под наблюдение в продължение на дванадесет седмици.

"Ще видим дали има странични ефекти и дали се произвеждат неутрализиращи антитела", каза Вая. Втората фаза на клинични изпитания ще се проведе в страни с по-висок дял на заразяване като Мексико и Бразилия.

Потенциалната ваксина, наречена GRAd-COV2, е разработена от компания "РейТера" (ReiThera), базирана в Рим. Управата на регион Лацио около италианската столица, съобщи, че първите изпитания, включително и върху животни, са дали положителни резултати.

По-рано днес и Novavax Inc. съобщи, че "са били включени първите доброволци във "Фаза 2" на текущото клинично изпитване, за да се оцени имуногенността и безопасността на кандидата за коронавирусна ваксина NVX-CoV2373". Тестването ще се извършва в САЩ и Австралия в до 40 обекта, като ще ще бъдат включени 1500 здрави участници. 50% от тях се очаква да са на възраст 60 или повече години.

Потенциални ваксини са във фаза на изпитания в редица страни като Индия, Великобритания, Русия и Китай и учените се надпреварват да разкрият тайните на вируса, появил се преди по-малко от година.

"Учените и изследванията в страната ни са в услуга на глобалното предизвикателство да се пребори Ковид", написа във Фейсбук здравният министър Роберто Сперанца и обяви началото на клиничните изпитания.

Италия е сред най-силно засегнатите европейски страни с над 35 000 смъртни случая от Ковид-19, като пикът на епидемията бе между март и април. Напоследък има ръст на новите случаи, като над 1000 нови заразени бяха регистрирани в събота и неделя.