Италия прехвърли 451 мигранти от голям рибарски кораб на два плавателни съда на граничната охрана днес в Средиземно море. Крайната дестинация на мигрантите обаче остава неясна, след като министърът на вътрешните работи Матео Салвини настоя те да бъдат изпратени в Малта или Либия, вместо да слизат на италианска територия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Салвини се зарече да запази твърдата си позиция, поради което се стигна до поредна безизходица с мигранти, блокирани на плавателен съд.

Кабинетът на италианския премиер Джузепе Конте съобщи, че се обмислят три идеи - разпределяне на мигрантите сред европейските страни, установяване на връзка с либийските власти, за да се уреди връщането им в Либия или те да останат на корабите, докато се разглеждат молбите им за убежище.

Италия и Малта отказаха да позволят на рибарския кораб да акостира.

По-рано днес мигрантите бяха прехвърлени на съд на европейската гранична служба Фронтекс и на кораб на италианската брегова охрана. Според кабинета на Салвини той е заявил на премиера, че е най-добре сега корабите да бъдат насочени към Малта или "още по-добре към Либия".

Според служители на хуманитарни организации обаче, ако хората бъдат върнати в Либия, те ще бъдат в опасност от малтретиране, изнасилвания, побои и робство.

Конте се опитва да намери страни, готови да приемат мигрантите, съобщи източник от кабинета му, цитиран от Ройтерс.

Според източника, Конте ще пише до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и други европейски лидери с призив да приложат европейските принципи за миграцията, договорени на срещата на върха през юни.

Осем от мигрантите, които са имали нужда от медицинско лечение, са отведени на италианския остров Лампедуза.

Съгласно международното право бежанци не могат да бъдат връщани в страни, където животът им ще е в опасност. ООН и ЕС признават, че в момента Либия не е безопасна държава. По-рано тази седмица обаче Салвини поиска министрите на вътрешните работи на ЕС да я обявят за безопасно място, където мигрантите могат да бъдат връщани, след като са били спасени в морето. Министрите на Германия, Австрия и Франция са се съгласили, че това е възможно, каза Салвини.

Кръстосан огън

"Нека Малта, трафикантите на мигранти и хуманитарно настроените хора от цяла Италия и цял свят да знаят, че този кораб НЕ МОЖЕ и НЕ БИВА да идва в италианско пристанище", написа Салвини рано днес в Туитър.

Вътрешното министерство на Малта обаче заяви, че корабът се е намирал на 53 морски мили от италианския остров Лампедуза и на 110 морски мили от Малта, когато координационният център за морски спасявания в Рим е уведомил малтийските власти.

Министерството добави, че хората на борда на кораба са изявили желание да отидат в Лампедуза и тъй като корабът се е намирал в открито море Малта не е можела да им дава наставления.