Новото популистко правителство на Италия, подкрепяно от партии, флиртуващи с движението против ваксините, смекчи днес закон за задължително ваксиниране на децата, предаде ДПА.

Родителите вече няма да трябва да показват официално удостоверение за ваксиниране, за да записват децата си в училище, казаха образователният министър Марко Бузети и здравният министър Джулия Грило.

Вместо това ще им бъде позволено да представят "собствено удостоверение", с което да заявят от свое име, че задълженията за ваксиниране са изпълнени.

В Италия хората, които правят неверни твърдения в "собствено удостоверение", може да бъдат подложени на наказателно преследване. Но вероятността да бъдат хванати е сравнително малка.

Грило каза, че тя лично вярва във ваксините, и обявявайки, че е бременна, заяви, че детето й ще бъде ваксинирано.

Миналата година в Италия при управлението на друго правителство стана задължително ваксинирането на деца под 17-годишна възраст срещу 10 болести, включително морбили, рубеола, магарешка кашлица, хемофилус инфлуенце, заушки и варицела. Мерките бяха приети след широко разпространение на морбили, причинено от падане на нивото на ваксиниране под безопасния праг от 95 процента.

Грило каза, че положението се подобрява, след като нивото на ваксиниране на бебета против морбили се е увеличило от 87,3 процента през 2016 г. на 91,7 процента миналата година.

Според нея обаче родителите имат "основателни съмнения" към ваксините, а скоро в парламента ще бъде обсъдено по-обстойно преработване на правилата за ваксинирането.

Миналата година съпартиецът на Грило от "Движение 5 звезди" Карло Сибилия каза, че единствената "задължителна и незабавна ваксина", от която се нуждае Италия, е срещу "глупостта" на задължителните ваксини.