От днес в Италия влизат облекчения на правилата, въведени заради коронавируса, пише АНСА. За цялата страна обаче остават в сила вечерният час, който започва 22 ч. и продължава до 5 ч., правилото за носене на маски, дори на открито, освен за деца до 6 години и за спортни дейности, както и правилото за социална дистанция.

Облекченията засягат основно така наречените жълти зони - зони в които рискът от разпространението на заразата е умерен. Там се разрешава свободното влизане и излизане от населените места и от зоната. Възможно е между 5 и 22 ч. в жълтите зони четирима възрастни максимално да посещават веднъж дневно частно жилище. Магазините в жълтите зони са отворени, а от днес там се отварят и заведенията за хранене, като консумацията е само на открито, на обед и на вечеря. Заведенията за хранене ще могат да отворят врати и на закрито, само за обяд, на 1 юни. Ограничения няма за заведенията, намиращи се в хотели.

В жълтите зони търговските центрове ще останат затворени през уикендите до 15 май. Днес се отварят в жълтите зони и музеите, театрите, концертните зали, киносалоните, клубовете с изпълнения на живо. Има изискване посетителите там да са до 50 процента от обичайното, което ще означава не повече от 500 зрители на закрито и 1000 зрители на открито.

В жълтите зони се подновяват и спортните дейности на открито, включително и отборните спортни дейности и тези, при които има физически контакт, но съблекалните не могат да се използват. Басейните на открито ще бъдат отворени едва на 15 май, а спортните зали на 1 юни.

Остават затворени дискотеките, балните зали и са забранени всякакви частни тържества.

Относно училището в жълтите зони от днес на 100 процента присъствено учат децата от началното училище и прогимназията, докато при гимназиалните класове и в университетите присъствието е между 70 и 100 процента. Присъствени са изпитите и защитите в университетите в жълтите зони.

За жълти зони в петък бяха обявени повечето от италианските области, а именно Абруцо, Кампания, Емилия Романя, Фриули Венеция Джулия, Лацио, Лигурия, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Тоскана, Умбрия и Венето, както и автономните провинции Болцано и Тренто.

В страната има само една червена зона - Сардиния, тоест зона с висок риск от предаване на заразата. От днес принципно в червените зони може да се напускат отделните територии - общини и провинции или самите области, но с един от трите вида сертификати - документ за поставена ваксина, документ за изкарана инфекция и излекуване и документ за отрицателен тест за коронавирус, извършен до 48 часа преди пътуването. Италианските медии обобщават тези три документа с понятието зелени сертификати.

Разрешени са придвижванията в червената зона заради работа, здравни мотиви или заради прибиране у дома. Не може да се посещават роднини и приятели по един път дневно, както в жълтите зони. Може да се излиза от къщи за раздвижване или индивидуална спортна дейност, като това трябва да е в района на местоживеене. В червените зони началните училища и прогимназиите се учи присъствено на 100 процента, докато гимназиите трябва да гарантират 50-процентно присъствено обучение. В университетите се провеждат присъствено изпити.

В червените зони несъществените магазини остават затворени, както и заведенията за хранене, които могат да продават храна за вкъщи до определен час.

Оранжеви зони, в които рискът е по-висок от умерен са сега областите Сицилия, Базиликата, Пулия, Калабрия и Вале Д'Аоста.

От общините и провинциите в оранжевите зони и от самата оранжева зона ще може да се излиза с така наречените зелени сертификати. Може да се правят посещения при роднини и приятели по веднъж дневно, като посетителите трябва да са до 4 възрастни. Магазините са отворени, докато заведенията за хранене са затворени, но доставят храна за вкъщи. На открито може да се упражнява индивидуален спорт. За училищата в оранжевата зона са в сила правилата от жълтата зона.

Относно зелените сертификати АНСА уточнява, че тези за поставена ваксина и тези за преболедуван Ковид-19 са с валидност 6 месеца от датата на издаване на документа.

Шотландия и Ирландия облекчават антиковидните ограничения

 

Шотландия и Ирландия облекчават днес анковидните ограничения, връщайки се бавно към нормалния живот преди пандемията, предаде ДПА.

Шотландия, която е въвела няколкостепенна система ще разреши на всички магазини, фитнес зали и спортни обекти на закрито да отворят наново, а пъбовете, кафенетата и ресторантите ще отворят външните си площи за групи до шест души.

Ще бъде подновено също извършването на услуги по домовете като почистване, ремонти, боядисване.

По-рано бе разрешено отварянето само на фризьорските салони и бръснарниците, магазините за домашни потреби и електрическо оборудване и автомобилните салони, а тийнейджърите между 12 и 17 години можеха да се занимават със спорт на открито.

В Ирландия бяха подновени спортните занимания за младежи под 18-годишна възраст на открито, както и работата на голф игрищата и тенис кортовете, а гражданите могат да посещават обекти на открито като зоологически градини и паркове.

От 12 април членове на до две домакинства могат да се срещат на открито, а на гражданите е позволено да пътуват извън окръзите си за спортуване и почивка. Преди това бе забранено отдалечаването на повече от 5 километра от домовете, отбелязва ДПА.