Италианското правителство възстанови тази седмица понятията "баща" и "майка" на формулярите за личните карти, което предизвика бурни реакции от гей асоциации в Италия, съобщи Франс прес.

"Малко по малко намираме правилния път", изрази задоволство вицепремиерът и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини, противник на въведените през 2015 г. от левоцентристкото правителство на Матео Ренци понятия "родител 1" и "родител 2".

Подписан през януари от Салвини, който е и министър на вътрешните работи, този указ влезе в сила вчера след публикуването му в Държавен вестник.

Организации за защита на правата на хомосексуалистите и представители на коалиционния съюзник на Салвини, Движение "Пет звезди", разкритикуваха тази мярка като дискриминация срещу децата на лесбийките и гейовете. Заедно с Общата италианска конфедерация на труда, те внесоха жалба в административни съдилища.

Италианският закон не позволява изрично детето да има двама бащи или две майки, но някои гей двойки успяват чрез различни правни механизми да узаконят родителския си статут.