Италианският парламент одобри снощи първият "бюджет на народа", представен от популистката коалиция, дошла на власт през юни. Бюджетът предвижда дефицит от 2,04 процента от брутния вътрешен продукт на страната, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Депутатите одобриха бюджета, гласувайки доверие на популисткото правителство на движението "5 звезди" и крайнодясната Лига, което бе принудено да смекчи ключовите си мерки под натиска на Брюксел и финансовите пазари.

Текстът, постигнат след продължителна конфронтация с Европейската комисия, която отхвърли първоначалната версия (за първи път в историята на Европейския съюз), вече беше одобрен от Сената, с вот на доверие, гласуван посред нощ преди седмица.

След двучасови изявления на различните парламентарни групи и взаимни обвинения между мнозинството и опозицията, 327-ма депутати гласуваха "за", 228 - "против" и имаше един въздържал се.

Официалното приемане на текста е предвидено за днес сутринта.

Заложеният дефицит за 2019 г. е 2,04% от БВП. Той не бива да бъде надвишаван въпреки новите политики като социални помощи, кръстени "гражданска заплата", намаляването на възрастовата граница за пенсиониране, данъчни облекчения за самонаетите.

Държавният дълг на Италия е заложено да намалее с един процентен пункт догодина - до 130,7 на сто от брутния вътрешен продукт.

Премиерът Джузепе Конте нарича новоприетия бюджет "първа стъпка от план за широки и амбициозни реформи, които ще обърнат Италия с вътрешността навън като чорап" и ще доведат до икономически растеж. Двете партии в правителството се радват на около 60 процента обществена подкрепа, посочва Ройтерс, цитирана от БНР.

На снимката: Депутатите от опозицията в център-ляво след гласуването разпънаха плакати, на които пише: "5 звезди и Лига увеличават данъци и намаляват пенсии"