Италия е нарушила правата на прочутия мафиотски бос Бернардо Провенцано, като го е държала затворен при много строг затворнически режим в месеците преди смъртта му. Това постанови Европейският съд за човешките права, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Провенцано почина в затворническо крило в болница в Милано преди две години на 83-годишна възраст след години на влошаващо се здраве. Той бе заловен през 2006 г. след 43-годишно бягство и осъден на доживотен затвор по няколко дела, в това число за масово убийство, трафик на наркотици и отвличания.

Провенцано бе поставен при специален затворнически режим, целящ да попречи на лидерите на мафията да продължат да организират престъпните си дела от затвора. Посещенията за тези мафиотски лидери бяха ограничени, имаше ограничения и в техните дейности и в закупуването на храна за тях.

ЕСЧП обяви, че продължителното задържане на Провенцано не е нарушило неговите права и че той е получавал експертна медицинска грижа. Но оставянето на Провенцано при строгия затворнически режим и в месеците преди смъртта му, когато неговото състояние се е влошило все повече, е било нарушение на неговото право да не стане обект на нехуманно и деградиращо отношение.

Съдът отказа да постанови изплащане на компенсация на сина на Провенцано, който беше завел делото. Той пък каза, че изводите на съда, че е било нарушено правото на Провенцано да не бъде подложен на нехуманно и деградиращо отношение са сами по себе си достатъчна компенсация за него.

Решението на съда бе отхвърлено от вицепремиера и вътрешен министър от Северната лига Матео Салвини. Той каза, че "решенията за Италия трябва да бъдат взимани от италианците, а не от другите". Салвини нарече базирания в Страсбург съд, който е част от Съвета на Европа и не е свързан с ЕС, "още един безполезен европейски цирк".