Италианската агенция за лекарствата препоръча използването на ваксината на "АстраЗенека" срещу новия коронавирус, но само за хора на възраст между 18 и 55 години, предаде ДПА.

Въпреки че според наличните данни тази ваксина е с по-ниска ефикасност от двете вече одобрени, тя би могла да помогне във ваксинационната кампания, прецени ведомството.

Засега обаче все още има неяснота доколко ефикасна е ваксината на "АстраЗенека" за хора над 55-годишна възраст. Тази част от населението е слабо представена в изследванията до момента, въпреки че и при тях се наблюдава добро образуване на антитела.

От "АстраЗенека" продължават да са в сложни отношения с европейските институции след забавянето на договорените доставките за страните от ЕС>

"Никой, никоя компания, не може да изнудва или да сплашва Европа за ваксините срещу коронавирус, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред кипърското издание на вестник "Катимерини" в коментар за закъсненията от "АстраЗенека".

Той определи като "неописуем" начина, по който компанията в последния момент, "вместо да се съсредоточи върху изпълнението на договора (с ЕС), направи турне в медиите, за да каже защо не може да изпълни договора". Схинас заяви, че ЕК вече е взела мерки за прозрачност, а именно задължение за обявяване на износа на ваксини, и няма да се поколебае да отиде на следващо ниво на мерките, ако нещо не върви както трябва.

Зам.-председателят на ЕК защити европейската стратегия за ваксините и я определи като единственото възможно решение. Той обясни, че без обща стратегия цената за Европа би била непосилна. Големите държави биха "обрали" от пазара ваксините, а малките и средните изобщо не биха имали достъп до тях. Същевременно, дори големите държави да успеят да ваксинират своето население, това би било безполезен успех, ако не бъде ваксинирано населението в целия вътрешен пазар на ЕС.

По отношение на критиката, че Великобритания е успяла да напредне с ваксинирането по-бързо от ЕС, Схинас подчерта, че ваксините не са правилната област за сравнение между Европа и бившите й партньори. Той отбеляза, че Великобритания е започнала по-рано, защото конкретната ваксина е разработена в Оксфорд, докато "ние бяхме длъжни да разпространим планирането си върху всички компании, които разработваха ваксини".

Специално за "АстраЗенека" Схинас отбеляза: "Конкретната продукция от заводите, която е предназначена за европейската (ваксинационна) програма, не е предмет на клаузи за локалност. Никъде не пише, че само от британските заводи се доставят ваксини за Великобритания или само от европейските се доставят за Европа".