Италианският министър-председател Джузепе Конте каза днес, че не е обещавал да увеличи разходите на Италия за отбрана, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че е получил уверения от съюзниците от НАТО за повишаване на военните разходи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Веднага след извънредната среща на върха, "свикана" от Тръмп, американският президент даде пресконференция, на която обяви, че е получил обещания от всички страни в Алианса да повишат разходите си за отбрана до "невиждани досега размери".

"Постигнахме съществен прогрес. Всички участници в срещата се съгласихме да увеличим разходите за отбрана до нива, които преди бяха немислими", каза Тръмп.

"Италия наследи ангажименти за разходи в НАТО, ангажименти, които не сме променяли, затова няма да има увеличение", каза Конте пред репортери след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

"Що се отнася до нас, днес не сме решавали да предложим по-голям принос, в сравнение с това, което беше решено преди време", допълни той.

В момента Италия изразходва около 1 процент от годишния си БВП за отбрана, докато от членовете на НАТО се очаква да заделят по 2 процента от БВП за тази цел.

Конте каза също така, че би предложил на партньорите от ЕС разходите за отбрана да бъдат изключени от изчисленията на бюджетния дефицит.

Ясното послание на президента Тръмп имаше въздействие, изтъкна обаче генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На пресконференция той отбеляза, че откакто Тръмп е влязъл в Белия дом в началото на миналата година, европейските съюзници и Канада са добавили 41 милиарда долара към разходите си за отбрана.

"Всички съюзници се ангажираха значително да увеличат това число. Така че всички ние повишаваме както никога досега, позволявайки на разходите на САЩ да спаднат", каза Столтенберг, като така потвърди думите на Тръмп.

Генералният секретар изтъкна, че на форума не са били давани конкретни нови обещания, за каквито е настоявал Тръмп, и добави, че очакванията му за откровена дискусия са се оправдали.

Агенциите съобщават, че американският президент е заплашил да предприеме едностранни действия в областта на сигурността и отбраната, ако съюзниците от НАТО не увеличат военните си бюджети до 2% от брутния вътрешен продукт.