Италианският парламент даде одобрението си броят на депутатите да бъде намален. Основен радетел за тази реформа бе управляващото Движение "Пет звезди", предаде Асошиейтед прес.

Реформата - приета с 553 гласа за срещу 14 против - предвижда броят на депутатите да бъде намален с почти една трета, от 945 на 600. Това беше едно от знаковите обещания в програмата на ДПЗ, което през август състави нелека управляваща коалиция с левоцентристката Демократическа партия.

ДПЗ винаги е обещавало да се бори срещу разхищението на средства и казва, че съкращаването на броя на народните представители ще осигури спестени разходи в размер на около 100 милиона евро годишно. Италия е втора по брой на депутатите в Европа след Обединеното кралство. Те са 630 в долната камара и 315 в Сената.

Промяната в броя им изисква и промяна в конституцията, за което в следващите месеци по може би ще се проведе референдум. Тя трябва да влезе в сила през 2023 година. Политически анализатори коментират, че това може да наложи промяна в избирателната система на страната