Италианското министерство на вътрешните работи съобщи, че от страната е изгонена албанската гражданка Арта Кацабуни, която по-рано била осъдена за вербуване на жени за терористичната групировка "Ислямска държава", предаде агенция МИА и БТА.

Кацабуни и брат й Баки Цоку бяха арестувана в рамките на полицейска операция през юли 2015 г., при която бе разбита италианско-албанска терористична клетка, базирана в Италия. Тогава бяха арестувани общо 10 души по обвинение за участие в международен тероризъм. Двама от групата, албанецът Алдо Кобузи и съпругата му италианка Мария Джулия Сергио, известна като "джихадистката дама", се издирват с международна заповед за арест и според тайните служби воюват в Сирия в редовете на "Ислямска държава".

Изгонената Арта Кацабуни бе осъдена на три години и осем месеца затвор и преди два дни е излежала присъдата си. Вчера следобед тя е била депортирана като лице, опасно за националната сигурност на Италия.

Кацабуни е живяла в Италия от 2003 г. заедно с брат си Цоку. Той бе осъден на две години и осем месеца, след което също бе депортиран от Италия.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи от януари тази година от страната са изгонени 104 души, а от 2015 г. до сега - 341 души, смятани за опасни за сигурността на Италия.