Премиерът на Италия Джузепе Конте сформира ново правителство, подкрепено от антисистемното Движение "5 звезди" и лявоцентристката Демократическа партия, която досега беше в опозиция, след като предишното правителство се разпадна след оттеглянето на дяснопопулистката партия "Лига" от коалицията. Новината бе съобщена от канцеларията на президента на страната.

"Президентът Серджо Матарела прие проф. Джузепе Конте, който се съгласи да оглави правителството и представи министрите на президента", съобщи генералният секретар на президентството Уго Дзампети, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Той уточни, че новото правителство ще положи клетва утре в 10 ч. местно време (11 ч. българско) в президентството.

След срещата си с президента Матарела премиерът Джузепе Конте обяви, че лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо, който  е лидер на Движение "Пет звезди", ще е новият министър на външните работи и международното сътрудничество.

Членът на Демократическата партия и влиятелен евродепутат Роберто Гуалтиери ще е министър на икономиката, а вътрешен министър ще е Лучана Ламорджезе, която е без политическа принадлежност. Тя до миналата година беше високопоставен служител във вътрешното министерство, а в момента е член на Държавния съвет, върховния административен съд на Италия, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ламорджезе заменя лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини, който свали предишното правителство миналия месец, като изтегли партията си от управляващата коалиция в неуспешен опит да предизвика предсрочни избори.

Пред репортерите премиерът Конте заяви, че той и новите министри ще дадат всичко от себе си, за да направят Италия по-добра в интерес на всички италианци.

Президентът Матарела напомни на журналистите, че Конте все още е изправен пред още едно много важно препятствие. Коалицията трябва да спечели вотове на доверие в двете камари на парламента. Заедно демократите, ДПЗ и малка лява партия би трябвало да съберат незначително мнозинство.

Засега няма насрочена дата за вотовете. Няма и насрочена дата, на която Конте да произнесе реч пред парламента, за да поиска подкрепа от депутатите.

Конте влезе в политиката през 2018 г., когато застана начело на първото си правителство. Преди това той беше професор по право и специалист по медиация. Смята себе си за безпартиен, макар да признава, че симпатизира на ДПЗ, отбелязва Асошиейтед прес.