"Несъмнено целта е да накараме Европа да смени предавката", каза италианският вътрешен министър Матео Салвини след разговори с колегите си от Германия и Австрия Хорст Зеехофер и Херберт Кикъл в кулоарите на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Инсбрук, цитиран от ДПА и БТА.

По думите на Салвини приоритетите трябва да са следните:

  • опазване на външните граници на Европейския съюз;
  • оказване на подкрепа така, че мигрантите да не предприемат пътувания към Европа;
  • връщане на мигрантите с отхвърлени молби; и
  • подкрепа за спасителните операции на Либия в Средиземно море.

"Обединихме се около мнението, че искаме да въведем ред по този въпрос, защото прекалено дълго преобладаваше безредието", заяви Зеехофер.

Кикъл каза, че трите страни искат "да изпратят ясното послание на света и особено на трафикантите, че за в бъдеще вече няма да бъде възможно и не бива да бъде възможно да стъпваш на европейска земя, ако нямаш право на закрила", предаде Асошиейтед прес.

Зеехофер посочи, че той и колегите му - и тримата са с твърдолинейни позиции за миграцията - искат европейски решения, но допълни, че и "тримата знаят, че това ще бъде изключително трудна задача".

По-рано тази седмица Кикъл влезе в новините с предложение на бежанците да не се позволява да подават молби за убежище в ЕС, посолства на ЕС или в планираните "платформи за дебаркиране". Вместо това Европейският съюз може да подбере най-уязвимите бежанци в бежански лагери край кризисните региони, заяви той.

Снощи обаче Кикъл каза, че би било преждевременно този план да се обсъжда днес в Инсбрук.

Вчера, след среща със Зеехофер, Салвини каза, че Италия няма да се съгласи на споразумение, по силата на което да приема обратно мигранти от Германия, докато ЕС не предприеме действия за защита на външните си граници и не започне да споделя миграционното бреме.

Тези условия трябва да бъдат изпълнени, "преди да приемем и един мигрант в Италия", категоричен е италианският вътрешен министър.

Салвини каза още, че двамата със Зеехофер имат "обща цел: по-малко пристигнали кораби, по-малко загинали, по-малко мигранти както в Италия, така и в Германия".