Премиерът на Италия Джузепе Конте отмени днешното си посещение в Давос за Световния икономически форум, няколко дни преди ключови местни избори в страната му. Това съобщиха организаторите, цитирани от Франс прес.

Конте трябваше да произнесе реч на форума в 16:00 часа (17:00 часа българско време).

Според близки до правителството източници, цитирани от италианските медии, премиерът е останал в Рим заради спешни правителствени задължения. Той трябва да подготви заседанието на министерския съвет, предвидено за тази вечер, както и срещи по неотложни теми.

Левоцентристката правителствена коалиция в Италия е отслабена от вчерашната оставка от председателския пост на лидера на антисистемното движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо.

Това се случва няколко дни преди ключовите местни избори в две италиански области.

Джузепе Конте, който е близък до движение "Пет звезди" заяви, че съжалява за решението на Ди Майо, но увери, че то няма да се отрази по никакъв начин на правителството.

Лудижи Ди Майо е министър на външните работи и ще остане на поста си.

Министърът на икономиката на Италия Роберто Гуалтиери, който е в Давос, заяви в интервю за Си Ен Би Си, че решението на Ди Майо няма да промени нищо що се отнася до стабилността на правителството.

Според него инвеститорите са разбрали, че става дума за промяна в една партия, което няма да промени подкрепата за правителството. Той добави, че това не е политическа криза и случващото се няма да повлияе на правителството.

След оставката на Ди Майо вчера разликата в доходността на италианските облигации и 10-годишните германски облигации нарасна, но днес отново се понижи, припомня АФП.