Преди вота на доверие в долната камара на парламента тази вечер италианският премиер Джузепе Конте обеща "нова ера на реформи" за Италия, предават Франс прес и БТА. В продължила час и половина реч Конте представи широкомащабния си политически проект за правителството, което може да управлява Италия до 2023 г.


Премиерът се обърна към политическата класа и гражданите с призив за по-умерен тон и по-отговорно поведение в социалните мрежи. От министрите си Конте поиска единство и лоялност, като намекна по този начин за разногласията и ежедневните спорове, белязали работата на досегашното коалиционно правителство на Движение 5 звезди и Лигата".

"Гражданите очакват от нас думи и действия на висотата на длъжностите, които заемаме", изтъкна Конте, който си постави за задача да бъде възстановено доверието към институциите.

Програмата на Конте, представена като "политически и социален пакт", възпроизвежда основните точки от коалиционното споразумение на "5 звезди" и Демократическата партия. Целта й е възраждане на Италия, белязано от развитие, иновации и социална справедливост.

На европейско ниво Конте призова за истински общ проект и предложи конференция за бъдещето на Европа, на която континентът да определи ролята си в променящия се свят.

Конте заяви, че очаква от Европа повече солидарност и конкретни инициативи по въпроса с имиграцията.

Речта на Конте бе прекъсната от викове "избори, избори" на депутати от Лигата и "Италианските братя".

В същото време няколкостотин привърженици на тези крайнодесни партии се бяха събрали на демонстрация пред сградата на парламента. Те вдигаха голям шум, развяваха италиански флагове, а някои от тях отправяха фашисткия поздрав. Матео Салвини за кратко се присъедини към демонстрацията и призова за сериозно противопоставяне от страна на народа срещу новото правителство.

В програмата си Конте представи дълъг списък с обещания - план за извънредни инвестиции за бедния Юг, включващ създаването на държавна банка, за младите хора - повече инвестиции в научните изследвания, улеснен достъп до образование за младежите от по-бедни семейства и по-високи заплати за учителите, а за работещите - намаляване на удръжките за социално осигуряване, въвеждане на минимална заплата и стимули за малки и средни предприятия, съчетани с тежки наказания за укриване на данъци, включително затвор, а също и институционални реформи, отбелязва Ройтерс.

По повод настояването на "5 звезди", подкрепено от демократите, за съкращаване на броя на парламентаристите от 945 на 600, Конте каза, че правителството ще въведе нов избирателен закон - четвърти от 2005 г., за да улесни реформата. Правителствената програма съдържа и обещание за включване на опазването на околната среда и биоразнообразието в конституцията, както и обещание да се фокусира върху борбата с климатичните промени.