Европейската комисия потвърди, че по първоначални данни посланикът на Италия в ДР Конго е сред загиналите в атентат срещу конвой на ООН в зона, където действат различни бунтовнически групировки.

Лука Атанасио е издъхнал в болница, след като конвоят, който е бил на Световната програма по прехраната на Организацията на обединените нации, е бил атакуван в района на националния парк Вирунга близо до град Гома, регионалната столица на провинция Северен Киву. Втората жертва на атаката е италиански карабинер.

Новините са много тревожни, Съветът на ЕС по външни работи ще бъде запознат с подробности от италианското външно министерство, добави говорителят. Външните министри от ЕС заседават днес присъствено в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че ЕС подкрепя ДР Конго и народа на страната.

Според конгоанския информационен портал "Актюалите" атаката е била с цел отвличане на заложници. Освен дипломата още няколко души са били тежко ранени. Ранените били транспортирани до местна болница на ООН. Губернаторът на провинцията съобщи, че посланикът е починал от раните си малко след стрелбата. Убити били също неговият телохранител и шофьорът на колата. Неидентифицираните нападатели били отблъснати от рейнджъри, патрулиращи в парка.

Външното министерство в Рим потвърди гибелта на дипломата, който е пътувал в автомобил на мисията на ООН - МОНЮСКО. Италианският външен министър Луиджи Ди Майо бе днес в Брюксел за среща с колегите си от ЕС, но след като ги информира за случилото се, напусна предсрочно заседанието.

През януари 2019 г. в ДР Конго беше извършена първата демократична смяна на властта след независимостта през 1960 г. с избирането на президента Феликс Чисекеди, който наследи Жозеф Кабила след спорни избори, белязани от твърдения за б измами изадкулини сделки. Мироопазващата мисия на ООН е в процес на съкращаване на 16-хилядното си военно присъствие и прехвърлянето на грижата за сигурността на конгоанските власти.

След дипломатически постове в Швейцария, Мароко и Нигерия, Атанасио е назначен за посланик в Киншаса през септември 2017 г.