Италианският лидер на крайната десница и вицепремиер Матео Салвини сравни африканските мигранти с роби на европейска конференция в четвъртък, предизвиквайки гневната реакция на външния министър на Люксембург, който в изблик на раздразнение го наруга, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Салвини, който оглавява партия "Лига", поведе кампания срещу миграцията, откакто коалиционното правителство в Италия встъпи в длъжност през юни. Той говори на закрита за публиката сесия на конференцията за миграцията и сигурността, чийто домакин бе Австрия, ротационния председател на ЕС.

"Чух някой да казва, че се нуждаем от миграцията, заради застаряването на населението. Аз виждам нещата по съвсем различен начин", каза Салвини по време на сесията.

"Гражданите ми плащат, за да помагам на нашите млади хора да започнат пак да имат деца, както беше преди няколко години, а не да изтръгвам най-добата африканска младеж, за да замести европейците, които вече нямат деца . . . Може би в Люксембург има такава нужда, но в Италия имаме нужда да помогнем на нашите деца да имат деца, а не да имаме нови роби, които да заместят децата, каквито нямаме", каза италианският министър.

Жан Аселборн, люксембургският министър на външните работи и европейските въпроси, който е и министър по въпросите на имиграцията и бежанците, седеше на няколко места разстояние от Салвини и показваше видимо раздразнение, докато Салвини говореше. Накрая Аселборн не издържа и го прекъсна с думите: "Хайде, хайде, хайде", на френски, намеквайки, че прекалява.

"В Люксембург едно време дойдоха много италиански имигранти. Те дойдоха като мигранти на работа в Люксембург, за да може вие в Италия да имате пари, за да плащате за вашите деца", каза той на френски, завършвайки с възклицанието: "По дяволите!"

Аселборн изглежда имаше предвид десетилетията след Втората световна война, когато няколко европейски страни приеха работници мигранти, за да покрият търсенето на работна сила по време на продължителния икономически бум.

Конференцията, в която участват европейски и африкански министри на вътрешните работи, както и служители на ЕС, приключва днес. Предвидено е Салвини да даде съвместна пресконференция с австрийския крайнодесен лидер и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.