Италиански крайнодесен политик, общински служител по сигурността във Вогера, Северна Италия, е застрелял снощи мароканец при спречкване на градски площад, според лидера на неговата партия "Лига" Матео Салвини, при акт на законна самоотбрана, предадоха световните агенции.

Случаят предизвика политическа буря на Апенините, отбелязва Ройтерс.

Масимо Адриатичи, бивш полицейски комендант, е поставен под домашен арест. Прокуратурата е започнала разследване за използване на непропорционална сила при самозащита.

Жертвата, улучена с изстрел в гърдите, е 39-годишен мароканец. Полицията го идентифицира като Юнс Ел Бусетауи.

Според местни медии чужденецът притеснявал жена пред бар във Вогера, близо до Падуа, когато Адриатичи се намесил.

Политикът, който имал разрешително за носене на оръжие и бил въоръжен, се обадил, за да повика полиция, а мароканецът започнал да го блъска. Адриатичи, който имал пистолет, твърди, че изстрелът бил произведен в момента, когато паднал на земята.

Според Матео Салвини, бивш вътрешен министър, Адриатичи е станал "жертва на нападение" и е действал при самозащита.

Той неволно произвел изстрел, който за съжаление е убил чужденец, каза лидерът на крайната десница във видеоклип, публикуван на страницата му във Фейсбук. Салвини посочи още, че Ел Бусетауи е бил криминално проявен.

Сенаторът от левоцентристката Демократическа партия Алан Ферари, който е избран от региона, незабавно призова лидера на крайната десница да осъди случилото се. В цивилизована и демократична страна, лице на изборна длъжност не стреля по хората, каза Ферари.

Политически опоненти обвиниха "Лига", че прави прибързани заключения преди полицейското разследване да е приключило.

Всеки, без изключение, трябва да осъди логиката на Дивия запад и раздаването на правосъдие, каза Виничио Пелуфо, който е ръководител на клона на Демократическата партия в северния регион Ломбардия.

Ако "Лигата" си мисли, че носенето на оръжие носи защита, това е наистина тревожно, защото то носи единствено кръвопролития и със сигурност не носи ред и законност, подчерта Пелуфо.

Подобно на други европейски държави, Италия има строги закони, контролиращи носенето на огнестрелно оръжие и използването му, а случаите на смърт от огнестрелна рана са редки.

Адриатичи, наричан от местните хора "шерифа", отговаря в градския съвет за сигурността.