Италианските власти власти арестуваха днес ливанеца от палестински произход Алхадж Ахмад Амин, заподозрян в подготовката на атентат на терористичната организация "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Ливанецът е арестуван в малкия град Макомер, намиращ се на остров Сардиния. Подозира се, че той е подготвял нападение с отрова.

"Става дума за много важен арест. Заподозреният е арестуван за връзки с международния тероризъм", заяви на пресконференция в Рим Федерико Кафиеро де Рао, ръководител на Дирекцията за борба с мафията и тероризма.

Заподозреният "е обвинен, че се е врекъл във вярност на терористичната псевдодържава Даеш (арабското название на "Ислямска държава") и че е подготвял нападение с рицин и антракс", посочи Де Рао.

Според италианските медии в операцията по задържането на Амин са участвали много полицаи, сред които и отряд за специално реагиране.

Улиците в центъра на Макомер са били блокирани, за да бъдат осуетени евентуални опити на мъжа да избяга. Той бил арестуван пред дома си, веднага щом се качил в паркирания си пред входа микробус.

Според италианския вестник "Република" жителите на Макомер първоначално помислили, че става дума за нападение срещу банка, тъй като микробусът бил паркиран пред банков клон.