Кабинетът одобри спешните мерките за строги икономии, въпреки ожесточената съпротива на представители на местните правителства, които ги разкритикуваха като социално несправедливи, предаде БТА.

Вотът в министерския съвет беше единодушен, заяви на пресконференция премиерът Силвио Берлускони, подчертавайки, че мерките отговарят на изискванията на ЕЦБ, която настоява за балансиран бюджет година по-рано от очакваното (през 2013 вместо през 2014 г.), а също за структурни реформи, стимулиращи растежа.

Планът предвижда икономии на държавни средства на стойност 20 млрд. евро през 2012 г. и от 25 млрд. евро през 2013 г. Сърцата ни кървят, каза премиерът след спешното заседание на министрите в Рим. За правителството бе въпрос на гордост да не бърка в джоба на италианците, но обстановката в света се промени, добави Берлускони, цитиран от ДПА.

За първи път министър-председателят се съгласи да се увеличи данъчното бреме с "данък солидарност" върху годишни доходи над 90 000 евро, посочва Франс прес.

Планът предвижда сливане на по-малките провинции и общини, приватизация на някои услуги и постепенно повишаване на пенсионната възраст при жените на 65 години. Допълнителните мерки за стабилизиране на икономиката включват също съкращаване на дотациите за местните органи на управление с общо 9,5 млрд. евро за две години, както и на финансирането на дейността на министерствата с 8,5 млрд. евро. Планира се и намаляване на броя на почивните дни, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Мерките бяха приети спешно от правителството под натиска на европейските финансови институции, за да предотврати дефолт, подчертават анализатори. Реална алтернатива на нелекото решение беше правителствена криза, разпускане на парламента и назначаване на "техническо правителство" - кабинет от специалисти, които да управляват страната.

Новите мерки допълват въведеният от правителството миналия месец пакет от мерки за строги икономии на стойност 48 млрд. евро, каза италианският министър на икономиката Джулио Тремонти уточни, че новият план ще бъде огласен в подробности утре. Бюджетният дефицит на Италия, който сега представлява 3,8 процента от брутния вътрешен продукт, ще бъде снижен до 1,5-1,7 процента, като целта е през 2013 г. да бъде сведен до нула, заяви Тремонти.