Кутията, открита под свод на Колизеума в Рим, след получено анонимно телефонно обаждане, беше неутрализирана от сапьорите, които я взривиха и установиха, че вътре не е имало бомба.

Подозрителната кутия беше взривена в 18,30 ч местно време. В 15 ч по Гринуич силите на реда евакуираха туристите в сградата. Пристигналите на място пожарникари и карабинери откриха цилиндрична метална кутия, облепена с тиксо, от която се подавал нещо като фитил.

Колизеумът, чийто строеж започва между 70 и 72 г. след Хр. по времето на император Веспасиан и е завършен през 80 г. по времето на Тит, е най-големият амфитеатър, построяван някога в Римската империя. Той се простира на площ от 188 на 156 метра и е с височина 48,50 м. Колизеумът можел да събере между 50 000 и 75 000 зрители и в продължение на 500 години е използван за гладиаторски битки и други публични спектакли.

Между 1 и 6 милиона туристи посещават всяка година Колизеума в Рим, чиято популярност нарасна и благодарение на успешния филм на Ридли Скот "Гладиатор" от 2000 г.