Това съобщи префекта на провинция Пескара, в която се намира курортното градче, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По последни данни на местните власти в сградата е имало 20 клиенти и 8 служители, когато е паднала лавината.

Три тела са били извадени досега от хотела, заявиха източници от полицията за италианската агенция АНСА, цитирана от ДПА. Било е открито и четвърто тяло, но то все още не е извадено. Смъртните случаи не са потвърдени официално.

Пожарникари съобщиха днес в Туитър, че са достигнали до хотел "Ригопиано" с кучета спасители и не са открили никакви следи от изчезналите хора.

Потвърдено беше, че двама души са били извадени живи от първите спасители, които достигнали до планинския хотел на ски точно преди зазоряване.

Единият от спасените разказал, че отишъл до колата си, за да вземе нещо от нея, и тогава паднала лавината, която помела хотела. В сградата останали жена му и децата им.
След падането на лавината, хора, озовали се в капана на хотела, са пращали есемеси за помощ до близките си и до номера за спешна помощ, предаде Асошиейтед прес, като се позова на италиански медии.

"Помогнете ни! Умираме от студ!", гласяло едно от съобщенията.

Засега италианските власти съобщават за около 30 изчезнали. Посолството на Румъния в Италия е получило информация, според която трима румънски граждани - един възрастен и две деца, са се намирали в хотела.

На място на хотела са изпратени спасителни екипи с тежка техника. Операцията обаче се затруднява от падналия през последните дни в района сняг, който на места достига до 2 метра.

Вижте снимки >>>

Същевременно в италиански медии вече се появиха и кадри от вътрешността на затрупания от лавината хотел. На тях се вижда фоайето, до което са достигнали спасителни екипи. То изглежда непокътнато, но всичките му прозорци са задръстени от сняг.

Вижте видеото >>>

Спасителната операция в хотела е само една от няколкото по рода си в областта Абруцо, в която се намира провинция Пескара и съответно градчето Фариндола.
Освен заради снега, там от вчера са мобилизирани екипи и заради четирите силни земетресения с магнитуд над 5, станали само за няколко часа и причинили разрушения на места.

Засега не е ясно дали лавината, паднала върху хотела, е причинена именно от трусовете. Градчето Фариндола е в зоната, засегната от земетресенията. Освен в Абруцо, трусовете бяха усетени и в съседните области Марке и Лацио.

Днес Службата за гражданска защита се защити от критиките, че действа бавно при издирването на хората в затрупания хотел. Нейният ръководител Фабрицио Курчо заяви, че в района, засегнат от лавината, серията земетресения и обилните снеговалежи, работят множество спасителни екипи. В зоната са изпратени още войници и 850 пожарникари.

Италианският премиер Паоло Джентилони призова всички спасители да удвоят усилията си, за да стигнат до хората в населените места, изолирани от вчерашните земетресения и от обилните снеговалежи през последните дни, предаде Асошиейтед прес.

"Призовавам всички, ако е възможно, да удвоят усилията. Призовава политиците да покажат сдържаност и да уважат ангажимента на цивилните и военните екипи, които реагират на извънредните ситуации", каза Джентилони.