Агенцията запази рейтинга на Германия на максималното равнище от три А (ААА), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Агенцията намали кредитните рейтинги на девет европейски страни и даде негативни перспективи на всички страни от еврозоната с изключение на Германия и Словакия.

Намаляването на рейтингите, с което Франция и Австрия губят досегашните си максимално високи оценки (от ААА на АА+), е тежък удар за способността на европейския валутен съюз да се пребори с влошавата се дългова криза, отбелязва Асошиейтед прес.

Оценката за Италия е намалена от А на три бе плюс (ВВВ+), а на Испания - от АА- на А. Намалени са и рейтингите на Португалия (от ВВВ- на ВВ), Кипър (ВВВ на ВВ+), Малта (от А на А-), Словакия (от А+ на А) и Словения (от АА- на А+). Кредитните рейтинги на Белгия (АА), на Естония (АА-), Финландия (ААА), Германия (ААА), Ирландия (ВВВ+), Люксембург (ААА) и Холандия (ААА) остават без промяна.

Прогнозите по рейтингите на Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения и Испания са определени като негативни, което означава възможност за понижаването им тази или идната година. Гърция отдавна е с отрицателна перспектива.

Изключение от отрицателните прогнози, които вече важат на практика за всички страни от евророзоната, се прави само за Германия и Словакия, за които перспективите остават "стабилни", отбелязва Франс прес.

В съобщението на Стандард енд Пуърс се казва, че действията, предприемани през последните седмици от европейските политици, не са достатъчни за пълноценно решаване на проблемите на еврозоната.

През декември Стандард енд Пуърс обяви, че преразглежда суверенните кредитни рейтинги на 15 от 17-те страни от еврозоната и че перспективата е към понижаване. Днес агенцията оповести резултатите от анализа си.

Часове преди официалното съобщение новината (по-специално за Франция и Австрия) бе разпространена от международни агенции, които се позоваха на правителствени източници.

„Това не са добри новини, но това не е и катастрофа”, посочи френският министър на финансите Франсоа Бароан, след като проведе преговори с президента Никола Саркози, посветени на финансовата криза, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Финансовият министър допълни: „Кредитните агенции не могат да определят политиката на Франция".

Понижаването на рейтинги, както и отчетеният спад на печалбата на Джей Пи Морган Чейс потопиха борсите и еврото.
Междувременно стана ясно, че преговорите по гръцкия дълг са прекратени, което утежнява прогнозите за еврозоната.

В началото на август миналата година за първи път бе понижен рейтингът на САЩ и това, в съчетание с нерешените проблеми на еврозоната, даде нов тласък на финансовата криза.