Това заяви пред германия в.”Ди Велт” председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне, предаде bTV.

Изданието обръща внимание на темата в друга връзка – оказва се, че голям процент от мафиотските операции в източноевропейските държава се контролират от мафиотските кланове не пряко, а през сложни схеми в бундесрепубликата, където са влезли преди десетилетия чрез гастарбайтерите и никой не им е обръщал сериозно внимание. Има съмнения, че организирани престъпни групи си купуват влияние в германски медии и в политическите среди.

"Германските политици не виждат проблем в присъствието на мафията. Когато мафиоти купуват дялове във вестници, хотели, ресторанти и ТВ канали, те влияят на общественото мнение и това е проблем", категоричен е прокурорът Никола Гратери.

За поредния възход на италианската мафия в Европа се заговори след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк. Той работеше по материал именно за връзките на италианската организирана престъпност с местни политици, в точва число – и близки до управляващите. 

"Интересите на мафията са „едни и същи навсякъде по света”, допълва пред германското издание експертът: „Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер”.

По думите му „превъртането” на гигантските суми става през сделки с недвижими имоти и на борсата.

Според Форджоне мафията е разпростряла пипалата си чак до „Газпром”, а до нейния клан Корлеоне може да се проследи скандал с отровни отпадъци в Румъния. 

В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС. За Ндрангета, която разполага с огромни средства, е като детска игра да си купи и политическо влияние в тези страни, обяснява Форджоне.

„Това е познатият механизъм на корупцията - мафията подкупва политици, за да си осигури безнаказаност. А за политиците в региона парите на мафията са добре дошли, защото с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни кампании”, казва италианският експерт. 

Франческо Форджоне предполага, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна. Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.

Фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора. 

Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали „сигурен терен” за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа", заключава Франческо Форджоне.