Йохана Микъл-Лайтнер повтори, че ще затвори важен ГКПП между двете страни ако мигрантите се увеличат, предаде БТА, като се позова на ДПА.

По-рано Австрия обяви, че е готова да въведе строг граничен контрол в алпийския проход Бренер между двете страни. 

Вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер ще се срещне днес в Рим с италианския си колега Анджелино Алфано.

"Италия не може да разчита Бренер да остане отворен в случай на безконтролни миграционни потоци", каза Микъл-Лайтнер пред австрийската държавна агенция АПА.

Ако в прохода Бренер се въведе граничен контрол, италианската асоциация на превозвачите Контраспорто заяви, че камионите ще чакат там по един час и това ще доведе до икономически загуби в размер на 172 милиона евро годишно. Асоциацията посочи, че през 2014 г. през италианско-австрийската граница са минали 4,7 милиона камиона. 

Микъл-Лайтнер заяви, че ще иска информация в Рим какви мерки за граничен контрол Италия смята да въведе в такава ситуация и дали приемните центрове в Южна Италия работят.

След затварянето на балканския маршрут за мигрантите и влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция за бежанците, пристиганията по море в Италия може да нараснат двойно до 300 000 души в сравнение с миналата година, заяви австрийската вътрешна министърка.

На 3 април мигранти "атакуваха' прохода Бренер. Австрийската полиция отблъсна протестиращи срещу затварянето на европейските граници. Мирно шествие премина в опит на десетки демонстранти да пробият полицейския кордон и се стигна до сблъсъци и използване на сълзотворен газ.