Всички испанци вече имат право да излизат от домовете си, за да се разходят или да спортуват след 48 дни на стриктна карантина, целяща спиране на епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Вижте снимки

След като вече позволи на деца до 14 години да излизат, правителството разхлаби още наложените на 14 март мерки, едни от най-стриктните в света.

Преди това испанците имаха право да напускат домовете си самоq за да отидат на работа, да си купят храна, да отидат до аптеката, до лекаря или да разходят кучето.

В населените места с над 5000 жители часовият отрязък от 10 до 12 и от 19 до 20 часа е запазен за излизане на хората над 70 години и за хора в неравностойно положение, които могат да имат придружител, ако се налага.

 

Испанците се радват на възможността да излязат

Снимка: БТА/АР

От 6 до 10 и от 20 до 23 часа могат да излизат хора над 14-годишна възраст или да тренират индивидуално.

От 12 до 19 часа могат да излизат деца под 14-годишна възраст, придружени от възрастен.

Министърът на здравеопазването Салвадор Иля подчерта, че това решение е взето, за да бъдат избегнати струпванията на хора, и припомни, че е необходимо да бъде спазвана социална дистанция по време на разходките.

Броят на жертвите на коронавируса в страната достигна 25 100, след като през последните 24 часа починаха 276 души.

Броят на инфекциите днес се увеличи от 215 216 на 216 528, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Мадрид разхлаби противоепидемичните мерки

Снимка: БТА/АР