Лекари от цяла Испания започнаха днес обща стачка в разгара на втората вълна на пандемията от коронавирус. Очаква се стачни действия да има всеки последен вторник от месеца, докато властите не реагират на исканията им, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това е първата от 25 години стачка в сектора на национално равнище. Организатор е Държавната конфедерация на медицинските профсъюзи.

Конфедерацията обяви, че решението е предизвикано от настоящата ситуация, с която професионалистите в здравеопазването са сблъскват заради недостатъчното финансиране и сериозни пропуски в планирането и управлението. Те се отразяват негативно на жизнеспособността на националната система за здравеопазване, подкопават качеството на медицинската помощ и са влошили условията на работа и професионалната подготовка на лекарите.

От конфедерацията искат подобряване на условията на труд и изтъкват пълната липса на диалог между органите на здравеопазването и организациите, обединяващи специалистите в бранша.

Според профсъюзите, пандемията допълнително е влошила положението.

Медиците се обявиха и срещу указ, одобрен преди около месец от властите в условията на разпространение на коронавируса.

Според конфедерацията, в отговор на втората вълна от пандемията, единственото решение, което държавата предлага, е наемане на медицински сестри, които да вършат работата на лекарите, и експресно признаване на дипломите на специалисти, получени в държави извън ЕС.

Според синдикатите решенията на властите водят до фатално влошаване на качеството на медицинското обслужване.

По данни на в. "Мундо", стачката се подкрепя от повече от 150 000 лекари. Въпреки стачката, властите въведоха задължително за изпълнение минимално равнище от медицински услуги. Асоциацията на медиците от Мадрид изтъкна, че утвърдените от регионалното правителство минимални услуги са близки до 100 процента на услугите и на практика не им дава право на стачка.

От началото на разпространението на коронавируса в Испания са регистрирани близо 1,1 милиона заразени, над 35 000 пациенти са починали.

На 25 октомври испанското правителство въведе в страната режим на повишена готовност, чието действие се очаква да продължи до май догодина.