Испанските власти продължават днес да връщат ограниченията на някои места в страната в опит да спрат появата на нови случаи на коронавирусната зараза, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

В областта Мурсия се затварят дискотеките и баровете без тераси, обяви областният управител Фернандо Лопес Мирас. Той добави, че се забраняват и събиранията на над 15 души. Дневните центрове за възрастни хора също се затварят. Ограничават се посещенията в някои старчески домове.

Подобна мярка през уикенда въведе и Страната на баските (Баска автономна област).

В петък правителството на Каталуния призова жителите на Барселона и на предградията на града да не излизат освен по неотложни причини. През уикенда мярката беше въведена и за други населени места в областта.

За миналата седмица в Испания бяха регистрирани 5700 нови случая на зараза срещу по-малко от 3000 случая през предходната седмица. Заради нарастващия брой заразени почти всички испански области, с изключение на Мадрид, затегнаха мярката за задължително носене на маски на обществени места. Съгласно новите разпоредби маските трябва да се носят дори и ако препоръчителната дистанция между хората може да се спази. В противен случай ще се налагат глоби.

Испания отмени военния парад

Испанското министерство на отбраната реши да отмени традиционния военен парад по случай националния празник на страната на 12 октомври, съобщи днес в."Паис", цитиран от ТАСС.

Според вестника решението на властите е свързано с разпространението на новия коронавирус. Вместо шествието може да бъде организирана по-скромна проява в кралския дворец в Мадрид.

Всяка година на 12 октомври в испанската столица се организира голям военен парад, на който присъстват членове на кралското семейство, правителството и представители на регионалните власти.

На 12 октомври в Испания отбелязват годишнината, откакто през 1492 г. мореплавателят Христофор Колумб, начело на испанска експедиция в търсене на по-кратък морски път до Индия, достига остров Сан Салвадор. Тази дата се чества като национален празник от 1958 г.