Премиерът на Испания Педро Санчес обяви днес внедряването на нов данък върху банките, специално предназначен да финансира пенсиите. Мярката е обявена в момент, в който испанското социално осигуряване е в жесток дефицит, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Ще въведем данък върху финансовия сектор с цел да допълним социалните осигуровки, за да допринесем за поддържането на държавната пенсионна система и за достойните пенсии на нашите възрастни хора", каза Санчес пред депутатите без да навлиза в подробности за този бъдещ данък.

Пред депутатите Санчес каза, че проблемът с пенсиите е най-важното предизвикателство за Испания заедно със заетостта и Каталуния.

"За последните 10 години е имало 25 процента по-малко раждания в нашата страна", допълни Санчес и подчерта, че създаването на работни места няма да помогне за уреждане на проблема с пенсиите.

Предишното правителство на Мариано Рахой бе изправено през последните месеци пред масови протести на пенсионери, които искаха увеличение на пенсиите. За да успее да плати пенсиите през 2017 г., консервативното правителство отпусна заем от 10 милиарда евро на социалното осигуряване. В края на 2017 г. дългът на социалното осигуряване, натрупан основно от изплащането на пенсиите, достигаше близо 27,4 милиарда евро. Демографската еволюция в Испания доведе до увеличаване на тежестта на пенсиите в държавния бюджет от 21,6 процента на 29 процента от разходите за 10 години.

Пред депутатите днес Педро Санчес каза още, че неговото правителство няма да публикува списък на бенефициентите на данъчната амнистия от 2012 г. Твърди се, че бившият крал Хуан Карлос е един от тях. Тези твърдения бяха направени от негова бивша любовница, германската аристократка Корина чу Зайн-Витгенщайн.

Хуан Карлос абдикира през 2014 г. след повече от 38 години на престола.

Санчес призова за открит диалог за уреждане на каталунската криза, отбелязва ТАСС.

Премиерът каза още, че властите на Испания се готвят в скоро време да преместят тленните останки на диктатора Франко от гробница в монументален комплекс близо до Мадрид.