Испания, която е сред най-силно засегнатите от пандемията от коронавирус държави, премина прага от три милиона заразени, предаде ДПА.

Броят на потвърдените инфекции нарасна с 16 402 през последните 24 часа, съобщи във вторник министерството на здравеопазването.

Само САЩ, Индия, Бразилия, Великобритания, Русия и Франция са съобщили за по-голям брой заразени с КОВИД-19 от Испания.

През последните 24 часа испанските здравни власти са регистрирали и 766 смъртни случая, свързани с коронавируса, което е най-високият брой от април. Общо над 63 000 испанци са починали с коронавирусна инфекция.

Но има и добра новина за 47-те милиона граждани на популярната туристическа дестинация: броят на новите случаи на 100 000 души население в рамките на седемдневен период стабилно намалява от януари насам на фона на строгите ограничения за придвижване и събирания.

За да ограничи разпространението на вируса, във вторник Испания удължи до 2 март ограниченията за влизане в страната от рисковите държави Великобритания, Южна Африка и Бразилия. Причината е увеличение на случаите с потенциално по-заразните разновидности на новия коронавирус в тези страни

Две нови разновидности в Англия

Две нови разновидности на COVID-19 са идентифицирани във Великобритания, като имат известни прилики с южноафриканския и с бразилския щам, съобщи днес правителствена консултативна научна комисия, цитирана от Ройтерс.

Една от новите разновидности, засечена първо в Бристол, е определена като предизвикваща тревога от Консултативната група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи, допълва БТА.

Другата разновидност, идентифицирана за първи път в Ливърпул, е определена от групата като вариант, който се проучва.

Новите разновидности имат мутацията Е484К, която възниква на шиповидния протеин на вируса, и представлява същото изменение, наблюдавано в южноафриканския и бразилския вариант, които предизвикаха международно безпокойство.

Здравните власти в Англия са идентифицирали 76 случая на новите варианти на COVID-19 и изразяват увереност, че ваксините ще бъдат ефикасни и срещу тях.

Калифорния изпревари Ню Йорк

В същото време Калифорния изпревари Ню Йорк в мрачната класация на американските щати с най-голям брой смъртни случаи, причинени от коронавирусната инфекция, предаде Ройтерс.

Над 45 000 души са починали с КОВИД-19 в най-многолюдния американски щат Калифорния, според данни, актуални към вторник вечерта. Ню Йорк, който бе силно засегнат в по-ранната фаза на пандемията, е съобщил за 44 693 смъртни случая, свързани с коронавируса, сочи преброяване на Ройтерс.

Калифорния, където живеят около 40 милиона души, се оказа през последните месеци главен център на пандемията в САЩ. На национално равнище дневният брой на новите случаи и на хоспитализациите постоянно намалява, докато смъртните случаи се задържат на едно равнище. САЩ са съобщили общо за 27,25 милиона заразени и 468 559 починали с коронавирусна инфекция, по данни към вторник вечерта. Малко над 79 000 души са били хоспитализираните във вторник, което е най-ниският дневен брой от средата на ноември.

Здравни експерти се опасяват, че събиранията за Супербоул (финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ) в неделя, както и появата на нови, по-заразни щамове на вируса могат да доведат до ново увеличение на случаите преди повечето американци да бъдат ваксинирани.

В опит да ускори кампанията по имунизация президентът Джо Байдън обяви във вторник, че неговата администрация планира увеличение на дозите ваксини, изпращани в различните щати, от 15 февруари. Част от увеличените доставки ще бъдат изпратени в общинските здравни центрове, за да бъде подобрен достъпът до ваксини за бедните и представителите на малцинствата, които тези центрове обслужват.

До вторник около 33 милиона американци са получили най-малко една доза ваксина срещу КОВИД-19, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.