Премиерът на Испания поиска това в телевизионно обръщение към нацията.

"Кабинетът реши да предяви официално искане към каталунското правителство да потвърди обявило ли е или не независимост", поясни в речта си обръщение Рахой, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Отговорът на каталунския премиер ще определи по-нататъшния ход на събитията за следващите няколко дни", заяви още той.

Испанският премиер каза, че ще продължи да действа "предпазливо и отговорно".

Отправянето на официалното искане е необходимо за задействане на член 155 от испанската конституция, макар че основният закон не предвижда никакъв конкретен срок за отговор.

Ройтерс отбелязва, че задействането на член 155 е така наречената "ядрена опция", която позволява Мадрид да замрази политическата автономия на Каталуния и да вземе областта под пряко управление.

Друга агенция - ДПА, изтъква, че Рахой на практика е обявил ултиматум на Каталуния.

Как Мадрид може с "ядрената опция" да подчини Каталуния >>


Испанската конституция предвижда механизми, които позволяват на централната власт да се намеси пряко в делата на даден автономен регион в случай на криза - какъвто е случаят с Каталуния - "референдумът за самоопределение" от 1 октомври е противоконституционен.

Разпоредбата на чл. 155, която не е била използвана никога досега, позволява да се вземат "необходимите мерки, за да накара да се спазват задълженията", наложени от конституцията или други закони, със "съгласието на абсолютно мнозинство в Сената", обясни Гийом Декам от Франс прес.

Член 155 позволява да "се поставят под контрол политическите и административните органи на разбунтувала се автономна област", поясняват конституционалисти.

Испанският премиер няма право да задейства едностранно член 155. Той трябва първо да призове председателя на правителството на Каталуния (или кой да е друг регион) да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.

Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има мнозинство, и съобщава какви "необходими мерки" смята да приложи.

Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи. Процесът обаче, според наблюдателите, може да отнеме време - до 10 дни, описва процедурата Гийом Декам.

Социалистите обявиха, че биха подкрепили премиера (виж по-долу).

Символичен акт

Декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от каталунските депутати, подкрепящи отделянето, и от каталунския премиер Карлес Пучдемон, за момента е символичен акт, заяви говорителят на регионалното правителство.

Отцепването на Каталуния от Испания ще почака >>


"Декларацията трябва да бъде направена от каталунския парламент", а това в случая не е така, обясни говорителят Жорди Турул.

Подписването беше "символичен акт, с който всички потвърдихме ангажимента си да обявим независимост", допълни той.

Конституционна реформа

Лидерът на опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Педро Санчес заяви, че се е споразумял с премиера Мариано Рахой да бъде предприета конституционна реформа. Възможна последица от нея би могла да бъде промяна на начина на управление на испанските региони, включително на Каталуния.

Може ли моделът на баските да спаси Испания от разцепление? >>

Двамата лидери са се съгласили комисия да проучи за шест месеца системата на регионална автономия, след което парламентът да обсъди извършването на конституционна реформа.

Лидерът на социалистите също така подкрепи искането на Рахой каталунският премиер да изясни обявил ли е независимост от Испания или не.

Санчес каза, че би подкрепил мерките, които по конституция испанските власти имат право да предприемат, ако Пучдемон не отговори на искането или отговори, че е обявил независимост - т.е. да се стигне до мерките по чл. 155.