Премиерът на Каталуния същевременно призова за диалог.

Подписите си под текста на декларацията положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство, предадоха световните агенции.

"Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава", се казва в декларацията.

Урните казаха "да" на независимостта и това е пътят, по-който съм склонен да поемем. Приемам правомощията, дадени ми от народа, който иска Каталуния да бъде независима държава под формата на република, обяви в началото на речта си вчера каталунският регионален президент - сепаратист Карлес Пучдемон.

Минута по-късно обаче той уточни, че парламентът отлага влизането в сила на тази декларация, за да започне диалог с Мадрид за намиране на решение чрез споразумение, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА

"Каталуния днес възстановява пълния си суверенитет", са казва в документа, озаглавен "Декларация на народните представители на Каталуния".

"Ние призоваваме всички държави и международни организации да признаят Каталунската република като независима и суверенна държава", цитира Ройтерс текста на декларацията.

Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех.

Карлес Пучдемон "не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде", заяви испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като каталунският лидер подписа декларацията за независимост.

Сорая Саенс отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

Тя обяви, че днес правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост.