Правителството се надява парламентът да приеме спешно тези мерки, които се очаква да донесат в държавната хазна 4,9 милиарда евро в момент, когато страната е в центъра на нова финансова буря, заплашваща цялата еврозона.
Говорителят на правителството Хосе Бланко посочи, че сред приетите нови мерки са "временното намаляване на ДДС върху новите жилища", "авансовото плащане на корпоративния данък" и "реформа на разходите за здравеопазване", предвиждаща по-систематично използване на генеричните лекарства.

Министърката на икономиката Елена Салгадо заяви, че тези мерки целят да "подкрепят растежа" и "да подсилят дейността и възстановяването на строителния сектор".

С новите мерки правителството цели да спести 5 милиарда евро. Те трябва да свалят еквивалента на 0,5 процента от брутния вътрешен продукт от бюджетния дефицит, който трябва да бъде намален до 6 процента тази година. Правителството вече намали дефицита до 9,2 процента от БВП през 2010 г. от 11,1 процента през 2009 г. Според анализатори постигането на целта за дефицита тази година ще бъде трудно за Испания, като се има предвид растежът, който едва превишава нулата, високите разходи по обслужването на дълга и опасенията, свързани с икономическия растеж в глобален план.