"Ислямска държава" заяви, че западноафриканското й крило е предизвикало сблъсъка между хеликоптери в Мали преди дни, при който загинаха 13 френски войници. Джихадистите не дадоха обаче никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, съобщи разузнавателната организация Ес Ай Ти И (SITE), цитирана от Ройтерс и БТА.

SITE e базирана в САЩ организация, която следи джихадистки уебсайтове.

"Ислямска държава" в провинция Западна Африка" твърди, че хеликоптерите са се сблъскали, след като единият от тях е минал в отстъпление, защото е бил обстрелван от нейни бойци.

Както вече беше съобщено, сблъсъкът е станал при бойна операция срещу джихадистите в Мали. Боен хеликоптер "Тайгър" се е ударил в щурмови "Кугър".

Френският президент Еманюел Макрон изрази в съболезнователно послание най-голяма почит към паметта на загиналите шестима офицери, шестима сержанти и един ефрейтор, като заяви, че те са "дали живота си за Франция в тежката борба срещу тероризма в Сахел".

Военните бяха погребани с почести

Снимка: AP/БТА

В операцията "Бархан" в целия регион участват 4500 военнослужещи. С 13-те загинали военни в Мали, броят на убитите френски военнослужещи там става 38 от началото на френската интервенция в страната през 2013 г.

Колегите на убитите приемат трудно смъртта им

Снимка: AP/БТА

Последният подобен смъртоносен инциден във френската армия стана през  2018 г., когато два хеликоптера на военно училище се разбиха в департамента Вар след сблъсък по време на полет. Загинаха петима военни.